ASPERGER SENDROMU VE BAŞARIYA ULAŞMIŞ ÜNLÜLERİ
Adını, 1944’te sendromu tanımlayan Dr. Hans Asperger’den alan “Asperger sendromu” nörolojik bozukluk olan otizm spektrum bozukluklarının bir alt türüdür. Asperger sendromunu klasik otizmden ayıran durumlar ise; daha az şiddetli belirtiler görülmesi ve dil gecikmelerinin olmamasıdır. Asperger sendromu, temelde, insanlarla iletişim kurmada güçlük yaşama olarak karakterize edilebilir. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülen “AS”, üç ana belirti gösterir: Kural ve rutinlere koşulsuz uyma, tekrarlayıcı davranışlarda bulunma, sosyal etkileşimde güçlük. Sözlü iletişim aksaklıkları otizme çok benzer özellikler gösterirken, Asperger sendromunda kişi sözel konuşma yeteneğine sahiptir. Ayrıca odaklanma, kavrayış, sezgi ve muhakeme gibi yetiler normal ya da normalin üstünde gelişmiştir. İşte bu özel durumlartarih sahnesinde birçok ünlü ismin başarıya ulaşmasına olanak sağlamıştır. Yaşadığı içe kapanıklığı ve farklı düşünsel yetileri ile iz bırakan Asperger sendromlu ünlüleri yazımızda okuyabilirsiniz.
Klasik müziğin en üretken ve en başarılı bestecilerinden olan Wolfgang Amadeus Mozart, çocukluğundan itibaren Asperger sendromunun tüm karakteristik özelliklerini gösterir. Sosyalleşmeyi sevmeyen Mozart, bu sebeple bütün yaşamını müzik ve notalarla geçirirken sanatına bu denli vakit ayırmasının meyvesini de dünyanın en başarılı müzisyeni olarak toplar. Mozart’ın müziğe olan tutkusu onu dünyaya gelen sayılı dehalardan biri yapmıştır.
Sinema tarihinin yaşayan efsanesi Sir Philip Anthony Hopkins, verdiği röportajlarda kendisine Asperger teşhisi konulduğunu belirtir. Çocukluk ve gençlik döneminde çok az arkadaşa sahip olduğunu ve hiçbir eğlence organizasyonuna katılmadığını belirten Hopkins, Asperger sendromuna sahip olması nedeniyle sinema tarihinin en üretken ve yetenekli isimlerinden biri olmayı başarır. Çocukluğunda ailesi tarafından içine kapanık olarak adlandırılan Hopkins’e Asperger sendromu teşhisi ise 70 yaşında konmuş.
Kendisi bu konuyla ilgili bir açıklama yapmasa da ünlü film yönetmeni Stanley Kubrick’te Asperger sendromu olduğuna dair çeşitli spekülasyonlar var. Oldukça detaycı ve takıntılı davranışları olduğu bilinen dahi yönetmenin bu başarısının altında Asperger sendromu olması çok muhtemel. Uzmanlar, Kubrick’in takıntılı davranışları ve yaşadığı sosyal iletişim bozukluğu nedeniyle atipik otizm belirtileri gösterdiğini belirtse de dil ve konuşmadaki yeteneğinin ünlü ve başarılı yönetmenin Asperger sendromuna sahip olduğunu düşünmelerine sebep olduğu belirtiliyor.
500’ten fazla kitap ve tahminen 90 bin kartpostal çalışması yaptığı bilinen ünlü bilim kurgu yazarı ve biyokimyager Isaac Asimov’un bu üretkenliğinin altında Asperger sendromu yatıyor. Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerin yanı sıra akademik olarak da başarılar elde eden ve ölene kadar üretkenliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Asimov’a, hayal dünyamızın sınırlarını zorlamayı öğrettiği için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Ünlü girişimci Elon Musk, uzaya ve teknolojik gelişmelere olan merakı ve yatırımları ile biliniyor. Amerika’da yayın yapan bir TV programında Asperger sendromuna sahip olduğunu açıklayan Musk’ın bu başarısının ve servetinin arkasında belki de Asperger sendromunun sebep olduğu davranış özellikleri var.
20. yüzyıl edebiyatının farklı kalemlerinden biri olan ünlü yazar James Joyce, Asperger sendromlu olduğu düşünülen isimlerden biri. Uzmanlar eserlerinde kullandığı dil ve anlatımdan bile Asperger sendromlu olduğunun anlaşılabileceğini belirtiyor. Ünlü yazar, sahip olduğu sosyal fobilerin de etkisiyle yaşamının büyük bölümünde kendini toplumdan uzak tutmuş.
İskoçyalı ünlü şarkıcı Susan Boyle da Asperger sendromuna sahip olduğu bilinen ünlü isimlerden biri. Her dinleyeni etkileyen müthiş sesinin yanı sıra utangaç kişiliği ile herkesin sempatisini kazanan Boyle, hayatı boyunca Asperger sendromu ile yaşamış ve bu durumu bir başarı hikâyesine dönüştürmüştür.
15,410 okunma