Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
23133
post-template-default,single,single-post,postid-23133,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BAĞIŞIKLIĞINIZI KUVVETLENDİRMEK İÇİN ALTIN TAVSİYELER

Hayatımızdaki önem sıralamasında sağlık, her yaş aralığı ve her cinsiyet için ilk sırada gelir. Yeni bir yıla, yeni bir yaşa girerken “önce sağlık” dileriz. Biliriz ki, diğer her şey sağlığımız yerinde ise anlamlıdır. Ailemiz ve çevremiz, biz sağlıklı isek mutludur. Bağışıklık sistemi ise sağlıklı kalmanın en büyük kalkanlarından biridir. O kalkanı güçlü tutmak da büyük oranda elimizdedir. Biz de, bu yönde hepimizin bildiği ama sık sık unuttuğu tavsiyeler listesiyle karşınızdayız.

1#

İçinden geçmekte olduğumuz pandemi dönemi, bağışıklığı güçlendirmede uykunun önemini daha da artırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre uyku, bağışıklık sisteminde yer alan lökositler, sitokin ve antikor oluşumu üzerinde etki göstererek enfeksiyonların gelişmesini engellemekte veya enfeksiyonlar sırasında iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

2#

Stresi hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değil ama kronikleşmesini engellemek son derece önemli. Uzun süreli aşırı stresin bağışıklık direncini düşürdüğü, uykudan yeme problemlerine, motivasyon kaybından fiziksel sorunlara kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğu biliniyor. Stres kaynaklarından kaçınmak kendimizi aşırı stresten korumanın en etkili yolu. Eğer bu mümkün değilse, bizi strese sokan durumlarla karşılaştığımızda nefes teknikleri gibi uygulamalara başvurarak o andan uzaklaşmaya, stresin etkisini azaltmaya çalışabiliriz.

3#

Bu uygulama, tıpkı vücudumuzdaki enfeksiyonlarla başa çıkabilmek için aldığımız takviyelere benzer. Hayatımızın bir tarafında stres durumları oluşurken, bizi mutlu eden aktiviteleri yoğunlaştırmak, bağışıklık sistemimizin elini güçlendirecektir. Bu aktiviteler sinemaya gitmek, açık havada yürüyüş yapmak gibi pek çok şey olabilir…

4#

Egzersiz yapmak sadece fiziksel gücümüzü yükseltmekle kalmaz, bizleri moral ve motivasyon olarak da yükseltir. Egzersiz yaparken harcadığımız enerji, kendimizi dinamik hissetmemize ve sorunları gülümseyerek karşılamamıza neden olur. Egzersizin bu fiziksel ve ruhsal etkisi, bağışıklığımızı uzun vadede koruma altına alır.

5#

Halk arasında bir deyim vardır: Ne yersen o’sun! Bir tarafta, mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri tüketen, yağlı, kızarmış, katkı maddesi içeren besinlerden uzak duran, şekeri hayatından çıkarmış bir insan düşünün… Diğer tarafta ise sebze ve meyveyi hayatında arkalara atmış, işlenmiş gıdalar ve fast food’la beslenen, asitli içecek olmadan yapamayan başka bir kişi… Bağışıklık sistemi güçlü bulunan kişinin ilki olacağını anlamak hiç zor olmayacaktır.

6#

Elbette günde içeceğiniz bir fincan Türk kahvesinden söz etmiyoruz. Fakat aşırı kahve ve hatta çay tüketiminin, yemeklerden aldığımız vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz yönde etkilediği bilinmekte. Her ikisinin de içinde bulunan kafein maddesinin, vücudun susuz kalmasına neden olması da cabası. Çay ve kahveyi içmemek değil ama kararında tüketmeye dikkat etmek, bağışıklık sistemi için önemli.

7#

Bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için stresten uzak durmaktan, mutlu olmaktan söz ettik, buna bir de gülümsemeyi ekleyelim. Sevdiğimiz insanlarla vakit geçirmenin üstümüzde bu tür etkiler yarattığını düşünürsek, belki de en önemli tavsiye olacaktır: Sizi sıkı sıkı kucaklayan, paylaşmaktan keyif aldığınız, üretimlerinizi eleştiri değil takdirle karşılayan insanlara bol bol zaman ayırın.

 3,536 okunma

Derya Ülkar