YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN BUZ PATENİ
Buz üstünde atlayıp zıplayarak akıl almaz dans gösterileri yapan artistik buz patencileri kadar olmasa da isteyen herkes biraz gayretle buz üstünde yürümeye, kaymaya hatta dans etmeye başlayabilir. Bu spor, artık büyük AVM’lerin bünyesinde bile olan buz pistleri sayesinde çok daha kolay erişilir hale geldi. Fakat daha önce hiç buz pateni yapmadıysanız, aşağıda sıraladığımız en temel tavsiyelere kulak vermenizi öneririz.
Buz patenine yeni başlayacakların, her şeyden önce düşmelere karşı birtakım önlemler almasında fayda var. Buz pateni kaskı, dirseklik ve dizlik, öğrenme aşamasında bilhassa çocukların kullanması gereken güvenlik araçlarıdır.
Buz pateni sırasında giyilen giysilerin rahatsız edici darlıkta veya terletecek kalınlıkta olmaması gerekir. Ya da hareket kısıtlayan sertlikteki giysilerden kaçınmalıdır. En ideali esnek bir tayt, ter emici bir tişört veya vücuda oturan bir kazak olacaktır.
Paten kayarken olmazsa olmaz enstrüman ise patenlerdir. Ayak numaranıza göre paten seçtiğinizde iki ayağınızı denemeyi de ihmal etmemelisiniz. Buz pistinde ilk önce yürümeyi denemeli ve ayaklarınızın patenlere alışmasını sağlamalısınız.
Ayaktayken ayaklar kapalı veya V şeklinde olabilir. Yürüme denemelerinde omuzlar ve baş dik tutulmalıdır. Denge kaybı yaşandığında hafifçe öne eğilerek kontrol sağlanabilir. Denge kurmak için vücudu kasmak ise olumlu sonuç vermeyecektir.
Buz pistini çevreleyen kenarlıklara tutunup kaymaya çalışmak oldukça temkinli bir yöntemdir. Güvende hissedildiğinde destek almadan, kısa mesafelerle ve vücudu öne doğru iterek ilerlemek gerekir. Hızlı ve ani hareketlerde bulunmamaya dikkat edilmelidir.
Yaşanacak düşmelerin, bu sporun doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Hatta başlangıçta sadece ayakta durma ve yürüme değil, düşme denemeleri de yapılabilir. Düşerken doğru teknik kullanmak, ciddi yaralanmaların da önüne geçecektir.
İlk defa buz pistine çıkacak kişilerin antrenör eşliğinde hareket etmesinde fayda vardır. Bu arada, patenlerle buz pisti üstünde dengede kalma süresinin kişinin yeteneğine göre 5 ile 45 dakika arasında değiştiğini söylemeliyiz. Çocuklarda ise bu süre daha kısa olmaktadır.
16,916 okunma