Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18417
post-template-default,single,single-post,postid-18417,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MAYASIZ EKMEK, EKMEKSİZ DÜNYA OLMAZ!

Bunu biz söylemiyoruz, insanlığın 8 bin yıldır ekmeksiz geçmeyen tarihi söylüyor. Baksanıza, Eski Mısırlılar bu kadim kültürü duvarlara işleyecek kadar önemsemiş, ekmek konusundaki bilgilerini günümüze kadar ulaştırmayı görev bilmişler. Ne var ki bizim şu anki konumuz ekmeğin tarihçesi değil. Bizler, endüstriyel ekmek üretiminin içine doğmuş kuşaklar olarak evde ekmek yapmak fikri ile daha yeni yeni tanışıyoruz bile diyebiliriz. O halde daha fazla vakit kaybetmeden ekmek yapımı ve olmazsa olmazı mayalama süreci hakkındaki detaylarla konuya hemen giriş yapalım.

1#

Klasik ekmek yapımı çok kolay ama az da olsa sabır isteyen bir tarife sahip. Kolay diyoruz, çünkü tarif az sayıdaki malzemeleri karıştırıp fırına vermeye dayanıyor. Sabır istiyor diyoruz, çünkü fırına vermeden önce bir süre beklemeyi gerektiriyor. Tarif araştırmasına girdiğinizde birbirinden farklı ölçülerden oluşan birçok tarifle karşılaşacak olmanız ise bu işin handikabı!

2#

İşin doğrusu ise herkesin kabına, fırınına, arzusuna göre ölçülerini şekillendirip kendi tarifini oluşturabileceği… Size tavsiyemiz ilk denemenizde mükemmel bir sonuç hedeflemekten kaçınmanız. Eksik veya fazla bulduğunuz noktaları bir sonraki denemenizde telafi etmek üzere hareket ederseniz, birkaç denemeden sonra kendi tarifinizin netleşeceğine emin olabilirsiniz.

ekmek, maya
3#

Genel bir çerçeve olarak şu tariften faydalanabilirsiniz: Bir paket kuru mayayı 1,5 su bardağı ılık suda eritin ve geniş bir kabın içine koyduğunuz 4 bardak una ilave edin. Bir tatlı kaşığı tuzu da ekleyerek hamur haline gelene kadar karıştırın. Karıştırmak için mikser kullanabileceğiniz gibi ellerinizi de kullanabilir, hamurunuzu elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurabilirsiniz.

4#

Hamurun üstünü bir bezle örtüp 40 dakika mayalanması için bekletin. Süre sonunda hamurunuzdan iki yuvarlak beze yapın ve bu bezeleri de iyice örtüp 10 dakika daha bekletin. Sonra, bezeleri elinize yapışmaması için çok az un serperek tek tek elinizle biraz açın. Daha sonra somun şeklini vererek yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üstünü örtüp 40-50 dakika kadar daha bekletin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırına vererek 30 dakika pişirin.

ekmek, maya
5#

Çavdar, yulaf, kepek, mısır, buğday unu… Kullanacağınız un ekmeğinizin de çeşidini belirler. Ve unutmayın ki ekmek yapımındaki büyük rollerden biri unda ise diğeri mayadadır. Eski Mısır’dan beri ekmek yapımında kullanıldığı düşünülen maya, besinin kalitesini belirlemede de ana etkenlerden biri. Tek hücreli bir mikroorganizma olan maya ile hamurun kabarması ise unun içindeki şekerle karışınca karbondioksit gazının oluşması sayesinde gerçekleşiyor.

6#

Ekmek yapımında kullanabileceğiniz farklı maya çeşitleri de bulunuyor. Asırlardır kullanılan ve bağırsak florasına çok iyi geldiği bilinen ekşi maya, paketi açıldıktan sonra fazla bekletilmemesi gereken ve yüzde 70’i sudan oluşan yaş maya, tanecikli haliyle önce ılık suda çözünüp aktifleşmesi icap eden kuru maya, ondan daha ince tanecikler halinde olan ve önce suda çözünmesi gerekmeyen instant kuru maya bu çeşitlerden bazıları.

7#

Bu mayaların her biriyle ekmek yapabilirsiniz fakat bildiğiniz ölçülerin hatta tarifin değişeceği bilgisi de aklınızda bulunsun, çünkü ekşi maya ile yapılan ekmeğin tarifi kuru mayaya göre oldukça farklı olacaktır. Eğer evde ekmek yapımını geliştirmekte kararlıysanız, bir adım ilerisinde de evde kendi mayanızı yapabilirsiniz. Hele de sağlık açısından en çok önerilen ekşi mayayı kendi mutfağınızda yapabilirseniz siz artık bu işin piri olmuşsunuz demektir.

8#

Son olarak ekmek yapımıyla ilgili şu birkaç püf noktayı ekleyelim: Kullanacağınız unu elekten geçirmek ekmeğinizin daha kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlar. Hamuru yoğururken kullanacağınız su sıcak ya da soğuk değil ılık olmalı ki mayalanma işlemi sağlıklı gelişsin. Mayalanma süresini ne kadar uzatırsanız o kadar kabarık bir ekmek elde edersiniz. Pişirme esnasında fırına içi su dolu bir kap koyarsanız ekmeğin nem dengesini sağlayabilir, böylece dışı çıtır içi yumuşacık bir ekmek elde edebilirsiniz.

 1,538 okunma

akin aksoy