8 Maddede Mutlu İnsanların Şehri Sinop
TÜİK Araştırması’nda ülkemizde en çok kişinin “Mutluyum!” dediği şehir birçok kez Sinop oldu. Antik çağlardaki adı Sinope olan, saygının, sevginin hâkim olduğu bu küçük Karadeniz kentini 8 maddelik listemizde daha yakından tanıyabilirsiniz.
Şahin Tepesi’ne çıkmak biraz zahmetli de olsa şehir manzarasını ve denizle bütünleşen kıyılarını net biçimde gördüğünüz seyir terasına geldiğinizde bu zahmete değdiğini düşüneceksiniz. Merkezdeki Ada mahallesinde bulunan Şahin Tepesi’ne akşamüzeri güneşi batırmak için gitmenizi tavsiye ederiz.
Sabahattin Âli, “Dışarıda deli dalgalar gelir duvarları yalar / Seni bu sesler oyalar aldırma gönül aldırma…” dizelerini 1933 yılında kaldığı Sinop Cezaevi’nde yazmıştı. Ruhi Su’nun, Refik Halat Karay’ın da kaldığı cezaevi 1999 yılında yoğun ziyaretçi akışı olan bir müzeye dönüştürüldü. Cezaevini daha ilginç yapansa şehir merkezindeki kale surlarının içinde yer alması. MÖ 7. yüzyılda yapılan kale birkaç kere onarım geçirse de büyük oranda korunmuş durumda.
Ünlü “Gölge etme başka ihsan istemem.” sözünü, Yunan filozof Diyojen’in bir dileği olup olmadığını soran Büyük İskender’e cevaben söylediği biliniyor. MÖ 412 ve MÖ 323 yılları arasında yaşayan Diyojen Sinop’ta doğmuş ve şehrin girişinde büyük bir heykeli bulunuyor.
Türkiye’nin en kuzey ucu Karadeniz’e doğru uzanan İnceburun’dur. Burun üzerindeki Hamsolos, daha çok bilinen adıyla Hamsilos Koyu ise eşsiz bir doğal yapıya sahip. Oksijen yoğunluğu bakımından ülkemizde ilk sırada gösterilen bölge Norveç fiyortlarına benzer bir görüntü veriyor. Merkeze 11 km uzaklıktaki koy ülkemizin turizm sembollerinin başında geliyor.
Şehir merkezine 45 km mesafedeki Erfelek’teki Tatlıca köyünde 28 şelale bulunuyor. Bu Tatlıca Şelalelerinin döküldüğü yükseltiler olağandışı bir yapıya sahip ve bölgede hem tırmanış hem de trekking yapılabiliyor. Ulaşım sorunu olmayan şelaleler onlarca çeşit ağacın, çiçeğin oluşturduğu tabiat parkı içinde yer alıyor.
Muhteşem bir göl manzarası ve köknar ağaçlarından yansıyan tertemiz bir hava eşliğinde kamp kurmak, piknik yapmak, yürüyüşe çıkmak için Sinop’taki en ideal yerlerden biri Boyabat ilçesinde Akgöl Yaylası… Tavşanları, ördekleri, sincapları görebileceğiniz bu nefis doğanın ayıların ve yaban domuzlarının yaşam alanı olduğunu da söylemeliyiz.
Işıklandırılıp çevre düzenlemesi yapılarak 2001 yılında ziyarete açılan İnaltı Mağarası Ayancık ilçesine 35 km mesafede bulunuyor. Uzunluğu 658 metre olan mağaranın içinde yürürken kendinizi tam anlamıyla doğanın bağrında hissedeceksiniz. Eğer İnaltı Mağarası’na ulaşım konusunu aşıp gidebilirseniz 6 km uzaklıktaki alabalık tesislerine uğramanızı da tavsiye ederiz.
Mantı, mayalı hamurla yapılan üzümlü ya da cevizli nokul, saçta pişirilmiş yufkanın dilimlenmesi ve üstüne et suyu dökülmesiyle yapılan ıslama, hamsiyle yapılan içli tava gibi yemekler Sinop’tan yolu geçenlerin tadabileceklerinden bazıları… Yaz ya da kış olsun içerken içine yoğurt da ilave edebileceğiniz mısır çorbasını da denemeden geçmemelisiniz.
1,525 okunma