9 Ülke İsmi ve Anlamları
Kültürüne dair çok şey bildiğimiz, hatta gidip gördüğümüz ülkelerin isimleri konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? Makedonya adının 2018 Haziran’ında Kuzey Makedonya olarak değişmesiyle gündem açıldı ve biz de isimlerinin nereden geldiğini merak ettiğimiz 9 ülkeyi listemize taşıdık!
Uzakdoğu ülkesi Japonya’nın adı aslında Çinceden yayılmış. Çincedeki “Japuen” kelimesinin karşılığı Japoncada “Nippon” ve bu iki kelime “güneşin doğduğu ülke” anlamına geliyor.
“Bağımsızlık” anlamına gelen ve kökeni Türk dillerine dayanan “kazak” kelimesinden, “Kazakların ülkesi” anlamına gelen “Kazakistan” türetilmiş.
Dünyada “El Libertador” yani “Kurtarıcı” namıyla tanınan Simon Bolívar, Güney Amerika’nın birlik olması hayaliyle yaşamış bir özgürlük savaşçısıydı. Bolivya da adını, aynı zamanda ülkenin ilk devlet başkanı da olan işte o Simon Bolivar’dan aldı.
Lübnan’dan Suriye sınırına kadar uzanan Lübnan Dağları, yaz günlerinde bile erimeyip eteklerini bir örtü gibi kaplayan karlarıyla ünlenmiş. Kökü İbraniceye dayanan “Lübnan” kelimesi de “beyaz dağlar” anlamına geliyor ve hem dağlara hem ülkeye adını veriyor.
Hint Okyanusu kıyısındaki Umman, Arapçada “engin denizler” anlamına gelen kelimeden almış adını…
İngiltere’nin adı “Anglo” ve “terra” sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuş ve bu bileşim “Anglo toprakları” anlamına geliyor.
Kuzey Avrupa’daki ülke Norveç ise tam da “kuzey ülkesi” demek.
Eski toplumlar tarafından efsanevi bir yer olarak görülen, Hindistan’ın güneyindeki ada Sri Lanka bu ismi 1972 yılında almış. Bazı kaynaklarda “debdebeli, şaşaalı ada” anlamına geldiği ifade edilen ülkenin adı “büyük ülke” ya da “güzel ülke” olarak da tercüme edilebiliyor.
“Bungalov” kelimesinin Bangladeş ülkesinden geldiğini biliyor muydunuz? Nedeni bu evlerin Bangladeş evlerine benzemesi… Bangladeş adı ise Bengal dilinde “Bengal ülkesi” demek oluyor.
6,226 okunma