Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10890
post-template-default,single,single-post,postid-10890,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Maddede Türk Tiyatrosunun Önemli İsimlerinden Haldun Taner

Hiciv temelli kabare tiyatrosunun ve destansı unsurlar barındıran epik tiyatronun ülkemizdeki öncüsü Haldun Taner’dir. 1915 yılında başlayan yaşamını 1986 yılında kaybeden usta edebiyatçıyı daha yakından tanımak için sizi 8 maddelik listemizi okumaya davet ediyoruz.

1#

Galatasaray Lisesi’nde, Heidelberg Üniversitesi Siyasal Bilgiler’de, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde eğitim gördü, sonraki yıllarda Viyana’da tiyatro bilimi üzerine eğitim aldı.

2#

Küçük yaşta skeçler yazarak girdiği edebiyat dünyasında, kazandığı ödüllerle kısa zamanda kendini tanıttı. Hatta ödüllerinden biri New York Herald Tribune gazetesinin açtığı öykü yarışmasından gelmişti. 1953’teki yarışmada “Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu” öyküsü ile birinci oldu.

3#

Edebiyat, sanat tarihi, tiyatro dersleri verdi, gazetelerde fıkralar yazdı, sanat yönetmenliği yaptı. Kaleme aldığı “Bu Şehr-i İstanbul ki” adlı oyunu ile politik hiciv tiyatrosunun ilk örneğini, “Keşanlı Ali Destanı” ile epik tiyatronun ilk örneğini verdi. Sinemaya da uyarlanan “Keşanlı Ali Destanı” Almanya’dan İngiltere’ye birçok ülkede sahnelendi.

4#

Ülkemizde kabare tiyatrosunun öncüsü kabul edilen Haldun Taner, Bizim Tiyatro’nun, Tef Kabare Tiyatrosu’nun, Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın da kurucuları arasında olduğu Devekuşu Kabare’nin kuruluşunda yer aldı.

5#
gözlerimi kaparım vazifemi yaparım

Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Yar Bana Bir Eğlence, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Marko Paşa, Ay Işığında Şamata eserleri Haldun Taner’in yazdığı tiyatro oyunlarından bazılarıdır.

6#

Tiyatromuza büyük emeği geçen Haldun Taner, aldığı eğitimler ve seçtiği meslekle ilgili yıllar sonra böyle bir açıklamada bulunmuştu.

7#

Haldun Taner’in adı, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Kadıköy Rıhtım Meydanı’ndaki sahnesine verilmiştir. Böylece adı sadece eserlerinde değil, semtin hatta şehrin simgelerinden biri haline gelmiş tarihi bir yapıda da yaşatılmaktadır.

8#
haldun taner

Haldun Taner yazdığı öykülerle de Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yer alır. Abdi İpekçi’den Burhan Felek’e, Aliye Berger’den Halide Edip Adıvar’a tarihimizden unutulmaz portrelere ve gerçek yaşanmışlıklara yer verdiği “Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil” kitabı ise kültür tarihimize ışık tutan çok önemli bir kaynak niteliğindedir.

 3,827 okunma

akin aksoy