Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
12843
post-template-default,single,single-post,postid-12843,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İsimleriyle Öne Çıkan 8 Konser ve Tiyatro Salonumuz

Mimarileriyle, sahnesinden gelip geçmiş kültür ve sanat insanlarıyla adından söz ettiren mekânların isimleri de başlı başına birer hikâye barındırır. Hele ki bu isimler ülkenin tarihinde öne çıkmış kişilerden ilham almışsa hikâyeleri daha da büyür, değerlenir. Bakın hangi değerimiz neredeki mekâna adını vermiş? İçlerinden 8 tanesini listemizde huzurlarınıza getiriyoruz.

1#

1904-1985 tarihleri arasında yaşamış ünlü bestecimiz Cemal Reşit Rey’in adı Harbiye’deki konser salonuna verilmiştir. 1989 yılında açılan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bugün en seçkin müzik konserleri dinleyicisiyle buluşuyor.

2#

Türk hekimi ve devlet adamı Lütfi Kırdar 1887-1961 yılları arasında yaşamıştır. Şişli’deki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’na adı verilmiştir. Burada önemli sergiler, fuarlar aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmaktadır.

3#

1866-1958 tarihleri arasında yaşamış Cemil Topuzlu, ülkemizde modern cerrahinin kurucusu olan bir hekim ve İstanbul’un da eski Belediye Başkanı. Harbiye’de Dolmabahçe Vadisi’ndeki inşası 1950’de tamamlanmış açıkhava tiyatrosuna ismi verilmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere burası bir tiyatro alanıyken günümüzde daha çok konserler için kullanılmaktadır.

4#

Haldun Taner, 1915-1986 tarihleri arasında yaşamış Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının başlıca yazarlarındandır. Öğretim üyesi, gazeteci, öykü ve tiyatro yazarıdır. Epik tiyatro ile kabare tiyatrosunun öncüsü olan usta yazar, Keşanlı Ali Destanı oyunu ile ismini dünya çapında duyurmuş ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Kadıköy’deki sahnesine adı verilmiştir.

5#

Tiyatrocu, oyuncu, yönetmen ve yapımcı olarak bilinen Muhsin Ertuğrul 1892-1979 tarihleri arasında yaşamıştır. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Harbiye’de bulunan sahnesine adı verilmiştir. Burası yakın geçmişte restore edilmiş ve teknolojik anlamda bütün detaylarıyla tamamlanarak tekrardan izleyicisiyle buluşmuştur.

6#

Reşat Nuri Güntekin 1889-1956 tarihleri arasında yaşamış, Cumhuriyet dönemi edebiyatında çok önemli yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmıştır. Roman, öykü ve oyun yazarı olan Reşat Nuri’nin adı Fatih’te bulunan tiyatro sahnesine verilmiştir. Sahnenin kuruluşu ise 1960 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından gerçekleşmiştir.

7#

Musahipzade Celal, II. Meşrutiyet döneminde yetişmiş ve sadece tiyatro odaklı eser veren iki önemli yazarımızdan biridir. 1868-1959 tarihleri arasında yaşamış ustanın 20’den fazla eseri mevcuttur. Üsküdar’da 1960’tan bu yana mevcut olan tiyatro sahnesine adı verilmiştir ve burası günümüzde de faaliyetlerine devam etmektedir.

8#

1916-1991 tarihleri arasında yaşamış, anayasa hukuku profesörü ve siyaset bilimcisi Tarık Zafer Tunaya’nın adı Beyoğlu’nda bulunan kültür merkezine verilmiştir. 1993 yılından bu yana İstanbul’da hizmet veren kültür merkezinde ağırlıklı düzeyde konferans, sergi, sinema gösterimlerinin yanı sıra tiyatro ve sahne alanlarında da kurslar düzenlemektedir.

 1,255 okunma

akin aksoy