Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
11566
post-template-default,single,single-post,postid-11566,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Maddede Türkiye’nin Saklı Cennetlerinden Dalyan

Dalyan kelimesi sözlükte, “Deniz, göl ve nehirlerde kıyılara yakın kurulan büyük balık avlama yeri.” anlamına geliyor. Muğla’nın Ortaca ilçesinde bir mahalle olan Dalyan da adını Dalyan Çayı’ndaki dalyanlardan almış… Muhtemelen Dalyan Çayı da adını bu dalyanlardan almıştı… Buradan da anlaşılacağı gibi bölgenin en büyük geçim kaynağı yakın zamana kadar balıkçılıktı; günümüzde ise turizmden de gelir elde ediyor yerli halk… Biz de henüz gidip görmeyenler için Türkiye’nin en güzel yerlerinden Dalyan’ı listemize getiriyoruz.

1#

Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan kanal üzerinde yer alan Dalyan, bilinenin tersine Ege değil Akdeniz bölgesindedir. Muğla’ya 78 km., Dalaman Havalimanı’na 28 km. mesafededir. Turistik bir mahalle olsa da yakınlarında bulunan bir Fethiye kadar, bir Göcek ya da Marmaris kadar popüler değildir. Bu durum onu, el değmemiş doğası ve pek bilinmeyen tarihi dokusu ile gizemli ve daha da çekici kılar.

2#

Dalyan’ın en çok ilgi gören ve doğallığı ile Avrupa’da ödüller kazanan yerlerinden biri 4,5 km. uzunluğundaki İztuzu Plajı’dır. Sadece yumurtlamak için karaya çıkan deniz kaplumbağası “caretta caretta”ların Türkiye’deki en önemli yumurtlama bölgelerinden biridir İztuzu…

3#

Dalyan’a turist çeken değerlerden biri de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan mavi yengeçlerdir. Doğal ortamındaki yaşamlarını görmek için İztuzu sahillerine gelen yabancı turistlerin sayısı hiç de az değildir.

4#

Dalyan dendiğinde aklınıza sazlıkların kortejiyle ilerleyen delta kanalları ve muhteşem göl manzaraları gelmeli… Özellikle Sülüngür Gölü, kıyısındaki masalarda piknik yapabileceğiniz, gün sonunda dağlar arasından süzülüp giden güneşi izleyebileceğiniz güzellikte bir yer.

5#

Sadece doğası değil, antik dönemlerden kalan mirasla da çok zengin bir yer Dalyan… Kaunos Antik Kenti’ndeki kaya mezarları, kilise, tiyatro, agora, çeşme ve diğer kalıntılar sizi bir anda Helenistik döneme kadar götürür… 1842 yılında izlerine ulaşılmış, 1966’da kazıları başlatılmış Kaunos’a deniz motorları ile gidilebiliyor.

6#

Küçük bir yerleşim olsa da konaklama ve alışveriş yerleri konusunda sıkıntı yaşamayacağınız Dalyan, termal kaynaklarıyla da ilgi görmektedir. Nehirdeki tekne gezintileri sırasında en çok mola verilen yerlerden biri ise 40 derece sıcaklıktaki sülfür çamur havuzunun bulunduğu yerdir; özellikle Marmaris’ten turistler bu çamur banyosu için Dalyan’a gelirler.

7#

“Sadece yaz aylarında mı tercih edilmeli?” diye soracak olursanız en az yaz kadar kış aylarında da tatil yapabileceğiniz bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Dağlarla çevrelendiği için rüzgârlı bir bölge değil ve kasım ayına kadar rahatlıkla denize girilebiliyor. Ama eğer “caretta caretta”larla aynı plajı paylaşma lüksünü kaçırmak istemiyorsanız, canlıların yumurtlama dönemi olan haziran ve temmuz aylarını tercih etmelisiniz.

8#

Çeşit çeşit ot kavurmaları, bazlama ya da yufka ekmeği, tarhana, keşkek, kabak çiçeği dolması… Dalyan da her Ege mahallesi gibi mutfağı zengin bir yer… Bu lezzetleri ziyaretiniz sırasında tadabileceğiniz gibi köy pazarlarından yapacağınız alışverişle evinizin mutfağına kadar götürebilirsiniz de…

 2,647 okunma

akin aksoy