Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10422
post-template-default,single,single-post,postid-10422,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Madde İle İstanbul’daki Renk Şöleni Lale Festivali

Nisan ayı ile başlayıp mayıs sonunda biten lale zamanı İstanbul için her yıl bir festivale dönüşüyor. Yüzlerce farklı türde milyonlarca lale ile şehrin parkları, koruları, bahçeleri en taze, en canlı günlerini yaşıyor. Bu şölen Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılından bu yana düzenlenen Lale Festivali sayesinde gerçekleşiyor. 2018 yılında 13’üncüsü düzenlenecek festival ve lale çiçeğinin tarihsel yolculuğunu aşağıdaki 8 maddelik listemizde bulabilirsiniz.

1#
lale

Zambakgiller ailesinden olan laleyi Anadolu topraklarıyla buluşturanların Orta Asya’dan gelen Türkler olduğu tahmin ediliyor ve bu kadim çiçeğin en ışıltılı dönemini de Osmanlılar zamanında 16 ile 18. yüzyıl arasında yaşadığı biliniyor. 1718 – 1730 yılları arasında yaşanan ihtişamlı döneme de sonraları Yahya Kemal tarafından “Lale Devri” denmiştir.

2#

Osmanlılar laleyi hayatın her alanında görmek isteyecek kadar sevmiş ve benimsemişler. Bahçelerde aslı yetiştirilirken, lale motifi mimari eserlerin, çini, kumaş ya da cam süslemelerinin, ebru gibi sanatsal faaliyetlerin en çok tercih edilen unsuru haline getirilmiş.

3#

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

Lale, temsil ettiği farklı duygularla şiirlere, şarkılara da girmiş. Karacaoğlan, Gevheri, Yahya Kemal dizelerinde lale lafzına rastlanırken sözcüğe şiirinde ilk yer veren Mevlana olmuş.

4#

Sevgilinin yüzü, bahar sabahı, yakut ışığı, beyaz nur… Bunlar Osmanlı’da lale çeşitlerine verilen isimlerden birkaçı… Ülkenin batısından doğusuna her yerde rastlanan lale bahçelerine “lalezar” denilmiş, bahçe sahibine “lalezari”, içine lale koyulan vazolara ise “laledan”…

5#

Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen lale buradan dünyaya açılmıştır. 16. yüzyılda İstanbul’dan Viyana’ya ilk lale soğanı Alman bir diplomat tarafından götürülmüş, daha sonra Hollanda, Kanada ve hatta Japonya’ya götürülen lale bütün bu ülkeler tarafından sahiplenilmiş.

6#

Eylül ile Kasım ayları arasında soğanları dikilebilen ve şubat ile mayıs ayları arasında çiçeklenen lale onlarca farklı renk ve farklı formda karşımıza çıkar.

7#

2018 yılındaki Lale Festivali için sadece Emirgan Korusu’na 190 türde 2 milyon 800 bin lale dikildi. Hıdiv Kasrı, Yıldız Korusu, Gülhane Parkı, Göztepe 60. Yıl Parkı, Sultanahmet Meydanı, Çamlıca Koruları festival kapsamında lale dikimi yapılan alanlardan bazıları…

8#

Bu yılki festivalde 563.000 lalenin dikimi ile yapılan dünyanın en büyük halısını Sultanahmet Meydanı’nda görmek de mümkün olacak. Tenis turnuvalarından plaj futboluna, resim sergilerinden fotoğraf yarışmalarına onlarca etkinliğe yer verilecek festival döneminde İstanbul rengârenk günlerini yaşayacak.

 1,468 okunma

akin aksoy