8 Madde İle İş Görüşmelerinde Ne Giymeli Nasıl Davranmalı
Hayatında birkaç kez iş görüşmesi yapmış ya da bu konuda tecrübe edinmiş kişiler için oldukça rahat geçebilen iş görüşmeleri, herhangi bir deneyime sahip olmayanların günler öncesinden kâbus görmesine bile neden olabilir. Hâlbuki yapacağımız işi biliyorsak, konu sadece birkaç küçük detaya dikkate etmeye kalıyor. İşinize yarayacağını umarak 8 maddelik listemizi huzurlarınıza getiriyoruz.
Elbette başvurduğunuz iş yeri hakkında bilgi sahibisiniz. İş görüşmesi yapacağınız kişi hakkında da aynı şekilde bilgi sahibi olmanız görüşme sırasında kendinizi daha özgüvenli hissetmenizi sağlayacaktır.
Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın zamanında gelmediğiniz bir iş görüşmesinden başarılı bir sonuç çıkması ihtimali zayıf olacaktır. Çünkü bu detay çalışırken göstereceğiniz disiplinin göstergesi olarak değerlendirilir.
İş görüşmesi için kıyafetinizin nasıl ve özellikle ne renk olması gerektiği konusu meslek alanınızla doğrudan ilişkilidir. Yaratıcı işler için canlı renkleri tercih edebilecekken daha klasik işlerde kırmızı, turuncu gibi çok canlı renkler doğru birer tercih olmayacaktır. Bununla birlikte baştan aşağı siyah ve kahverengi giymek de önerilmez. Yine en ideali lacivert ve beyazın uyumunu yakalamaya çalışmak olacaktır.
İş görüşmesi yaptığınız kişide, “Bu işi yapabilir.” düşüncesini oluşturabilmek için tokalaşma anından başlayarak özgüvenli bir duruş sergilemelisiniz. Fakat bu duruşu kesinlikle ukala görünmenize sebep olacak kadar abartmamalısınız.
Özgeçmişiniz üzerine konuşurken mutlaka doğru bilgiler vermeli, bilmediğiniz konularda rahatsızlık hissetmeden “Bilmiyorum.” demeyi bilmelisiniz. Unutmayın ki hangi iş olursa olsun her şeyi bilecek kadar tecrübe sahibi olmak süre gerektirir ama dürüstlük hiçbir işverenin zaman tanımak istemeyeceği bir kişilik meselesidir.
Bir iş görüşmesinde yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de vardır. Kolları bağlayarak ya da kambur oturmak, otururken bacak sallamak, daha en başında güvensiz bir tavırla tokalaşmak yapılmaması gereken davranışlardan birkaçıdır.
Özgüven konusunun önemli göstergelerinden biri de ses tonudur. Heyecanlandığınızı fark ettiğinizde hızlı konuşmamak, cümleleriniz arasında esler vermek bu heyecanın dışarıdan fark edilmemesini sağlayacaktır. Çok yüksek ya da cılız bir tonla konuşmanın, konuşma esnasında fazlaca “eee” demenin de hoş bir intiba bırakmayacağını söylemeliyiz.
Görüşmeniz boyunca pozitif bir tavır sergilemek, olumsuz geçtiğini düşünseniz bile son ana kadar bu halinizi korumak da sonuca olumlu bir değer katacaktır.
6,582 okunma