Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
8678
post-template-default,single,single-post,postid-8678,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
beypazarı

8 Madde İle Anadolu’nun En Eski Merkezlerinden Beypazarı

Ülkemizin önemli kültür turizmi merkezlerinden biri olan Beypazarı ününü, tarih boyunca canlı bir ekonomik hayata sahip olmasını sağlayan konumundan ve bu ticari merkezde yerleşim kuran birçok medeniyetten alır. Mimarisinden, kültürüne; mutfağından, el sanatlarına birçok kendine özgü zenginliğe ev sahipliği yapan ilçeyi 8 madde ile listemize konuk ediyoruz.

1#
beypazarı evleri

Tarihimizde ve kültürümüzde önemli bir yeri bulunan Beypazarı, Ankara’nın 98 kilometre batısında yer alır. Ankara’yı İstanbul’a bağlayan yol üzerinde bulunması Beypazarı’nın tarih boyunca önemli bir merkez olmasını sağlamıştır.

2#
beypazarı evleri

Bağdat ile İstanbul arasındaki ticaret yollarının Beypazarı’ndan geçmesi sonucu, ticaret Roma döneminden itibaren bölge halkının hayatında başrolü oynamıştır. Beypazarı Osmanlı döneminde ise bir Tımarlı Sipahi merkezi olmuştur ve ilçenin ismi bu iki mirasın etkisiyle şekil almıştır.

3#
beypazarı evleri

Beypazarı kendine has mimarisiyle dikkat çeker. İlçenin geleneksel evleri, 2 ya da 3 katlı konak tarzında yapılardır. Bu evler, bölgenin kültürel ve sosyal yaşamı hakkında da fikir verir. Örneğin evlerin birbirine yakın konumlandırılması bölge halkının da sosyal açıdan birbirine bağlı bir topluluk olduğunu gösterir.

4#
beypazarı evleri

Beypazarı evlerinin mimarisi işlev açısından da farklılıklar taşır. Evin üst kısmında “guşgana” ya da “çantı” ismiyle bilinen bir bölüm bulunur. Evin bu bölümünün iki amacı vardır; biri, ev halkı genişlerse gerekli alanı sağlamak diğeri ise kış için saklanan yiyecekleri depolamaktır.

5#
inözü çayı

Beypazarı’nın tarihi bir öneme de sahip olan doğal bir zenginliği ise İnözü Vadisi’dir. İnözü Çayı’nın geçtiği vadideki kayalıklarda birçok mağara bulunur. Bu mağaralarda bir zamanlar yerleşik yaşam sürülmüş olduğu düşünülse de henüz bölgede bir arkeolojik kazı yapılmamıştır.

6#
beypazarı evleri

Bu kadar köklü bir geçmiş şüphesiz ki Beypazarı’na kültürel zenginlikler de katmıştır. Bunların başında bölgede uygulanan birçok el sanatı gelir. Telkâri, dövme bakırcılık, demircilik, yemenicilik, bindallı işlemeleri bölgede yüzyıllardır incelikle gerçekleştirilen el sanatları arasındadır. Bu el sanatları hakkında bilgi edinmek için Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesi olan Yaşayan Müze’yi ziyaret edebilirsiniz.

7#
beypazarı, ankara

Telkâri bölgede uygulanan el sanatlarının belki de en ünlüsüdür. Beypazarı’nda işlenen takılar hem ülkemizde hem de dünyanın diğer ülkelerinde büyük ilgi görür. Gümüşün ince teller haline getirilmesi ve işlenmesiyle birbirinden güzel kolyeler, kemerler, bilezikler, broşlar hayat bulur.

8#
beypazarı yemekleri, ankara

Beypazarı’nın yöresel mutfağı da birçok kendine has zenginlik barındırır ve bu lezzetlerin başında adını ilçeden alan Beypazarı güveci ve Beypazarı kurusu gelir. Her sene Haziran ayında düzenlenen Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festivali’ne katılarak bölgenin mutfağı da dâhil tüm zenginlikleriyle tanışmak mümkündür.

 4,412 okunma

akin aksoy