Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
6791
post-template-default,single,single-post,postid-6791,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
türk arabası

7 Fotoğraf İle Türkiye’nin İlk Otomobili Anadol

İlk kez 1966 yılında tanıtılan Anadol, ülkemizde seri üretimi yapılan ilk arabaydı. 1984 yılına dek farklı ihtiyaçlara yönelik birçok Anadol modeli üretildi. Otosan fabrikalarında yaşam bulan milli otomobilimiz birçok şehir efsanesine konuk oldu. İşte karşınızda, 7 madde ile ülkemizin yollarını arşınlayan ilk Türk arabası Anadol…

1#
türk arabası

Anadol sanıldığının aksine ilk Türk arabası değil, seri üretimi Türkiye’de yapılan ilk arabadır. Otosan’da üretilen İlk Anadol modeli A1’in tasarımı İngiliz Ogle Design firmasından Tom Karen tarafından yapılmıştı. Türkiye’nin efsane arabası Anadol’un seri üretimine 1966 yılında başlandı, ilk Anadol sahibine 1967 yılında teslim edildi ve arabanın üretiminin son bulduğu 1984 yılına dek 87 bin adet Anadol üretildi.

2#
türk arabası

1965 yılında Anadol’un prototipi direksiyonunda İngiliz tecrübeli pilotlarla İngiltere’den yola çıktı ve sert kış koşullarında Alp Dağları’nı aşarak İstanbul’a vardı. Bu yolculuğun sadece 63 saatte tamamlandığı kayıtlara düşüldü. Bu, o dönem için büyük bir başarıydı.

3#
türk arabası

Anadol’un ismi de, şanına yakışır bir şekilde tüketici araştırmasıyla belirlenmişti. Tüketiciler tarafından 16 bin farklı isim önerildi ve uzman bir kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu efsane marka için “Anadol” ismi uygun görüldü. Anadol, “İşte, memleketimizin ileriye doğru hamlesinde, yıllardır gözlediği dönüm noktasına ulaştıran ilk Türk otomobili…” cümlesiyle sunuldu.

4#
türk arabası

A1, üretilen ilk Anadol modeliydi. İlk olarak 3 adet mavi renkli Anadol üretildi ve bu arabalar Anadolu’nun yollarında teste tabi tutuldu. Test için 2500 km yol yapan A1, 26.800 TL’den satışa çıktı ve Anadol’un belki de en iyi tanınan modeli oldu. Renç Koçibey ve Demir Bükey, 1968 yılında Trakya Rallisi birinciliğini bu araba ile kazandılar.

5#
türk arabası

1970 yılında ise ilk kamyonet için çalışmalar başladı ve ülkemizde taşımacılığın direği olan P2 modeli 1971 yılında üretilmeye başladı. Bu modelin, A1’in fabrikada yük taşıyacak şekilde modifiye edilmesiyle ortaya çıktığı rivayet edilir.

6#
türk arabası

1971 yılında piyasaya sürülen bir başka Anadol ise Türkiye’nin ilk dört kapılı arabası olan A2 modeliydi. A2’nin bir başka özelliği ise dünyada tüm kaportası fiberglastan yapılmış olan ilk otomobil olmasıydı.

7#
türk arabası

Üretimi gibi tasarımı da ülkemizde yapılan ilk Anadol modeli ise, A4 STC 16 olarak tarihimizde yerini aldı. Bu spor modelin tasarımcısı Belçika’da eğitim alan Eralp Noyan’dı. Büyük ilgi gören STC 16 sadece 1973 ve 1975 yılları arasında üretildi.

 6,428 okunma

akin aksoy