Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17552
post-template-default,single,single-post,postid-17552,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Vejetaryenler Veganlar ve Herkes İçin Nohutun Köfte Hali Falafel

Akşam beş çayını demleyip de yanına ne gider diye düşündüğünüz zamanlarda aklınıza falafel gelsin. Öğlen ve sonrasındaki öğünlerin en lezzetli eşlikçilerinden falafel ile henüz tanışmadıysanız biz sizi yılın buluşmasına bir adım daha yaklaştırmış olalım.

1#

Ortadoğu mutfağının vazgeçilmezlerinden falafelin ülkemize ve hatta Batı’ya doğru hızla yayılmasına şaşırmamak gerekir. Neden derseniz, temeli nohut ezmesi olan bu tarifin protein deposu olduğunu ve hayvansal ürün tüketmeyenler için en az Ortadoğulular kadar vazgeçilmez bulunduğunu söyleyebiliriz.

2#

Falafelde nohuta eşlik eden malzemeler un, soğan, sarımsak, maydanoz, yumurta, karbonat ve tercihe göre eksiltip artırabileceğiniz baharatlardır, genellikle de kimyon, kişniş, karabiber ve tuz kullanılır. Bu malzemeler, haşlanarak ezilmiş nohuta eklenir ve kızgın sıvı yağda köfte gibi kızartılır.

3#

Kızartılan falafeller isteğe göre tabakta servis edilebileceği gibi lavaş içinde dürüm olarak da sunulabilir. Yine bir Ortadoğu ekmeği olan pita içinde falafel yemenin keyfini yaşamınızı da özellikle öneririz. Aslında ara sıcak olan bu yiyecek dürüm ya da pita içinde yendiğinde rahatlıkla ana yemek yerine de geçebilir.

falafel dürüm
4#

Besleyici olduğu kadar hafif de olan falafelin servis sırasındaki eşlikçileri çoban salatası, patates püresi, taze soğan, sarımsaklı yoğurt ya da humus olabilir. Damak zevkinize göre yanında birçok sos deneyebilirsiniz ama falafel severlerin en çok tercih ettiği sos, limon suyu ve zeytinyağı ile çırpılmış tahindir diyebiliriz.

5#

Eğer evde falafel yapmayı düşünüyorsanız bazı detaylara dikkat etmeniz yaptığınız köftelerin kızartma sırasında dağılmamasına yardımcı olacaktır. Örneğin yaptığınız karışımı kızartmadan önce buzdolabında dinlendirmek, kızartma yağı miktarını falafellerin yarısını içine alacak kadar oranlamak, kızartma sırasında köftelere maşa ya da çatalla fazla temas etmemek bu püf noktalardan bazıları.

6#

İsterseniz falafel tariflerinizi deneme yanılma yöntemiyle çeşitlendirebilirsiniz de… Yukarıda söz ettiğimiz karışıma kabak ekleyebilirsiniz örneğin ya da bakla ezmesi ilave edebilirsiniz… Veyahut da kızartma yemeyi tercih etmiyorsanız falafel köfteleri susama bulayıp 200 derecede sıcaklıkta fırında da pişirebilirsiniz.

7#

Günümüzde sadece falafel yapan özel mekânlar bulunduğu gibi artık pek çok restoran da menüsüne falafeli dâhil ediyor. Hatta hazır yapılmış ve dondurularak paketlenmiş falafeller de market raflarında yerlerini çoktan aldı. Yine de en güzeli ve sağlıklısı falafelinizi kendi seçtiğiniz malzemelerle evinizde yapmak olacaktır.

 4,544 okunma

akin aksoy