Vedat Tek ve Mimarlık Tarihimize Attığı 7 Büyük İmza
Vedat Tek, Osmanlı’nın son dönemlerinde Saray başmimarlığı, Harbiye Nezareti başmimarlığı yapmış, milli bir tarz oluşturmayı amaçlayan Birinci Ulusal Mimarlık Akımının öncülerinden olmuştu. Sanayi-i Nefise Mektebi’ndeki ilk Türk öğretim görevlisi de Vedat Tek’ti. Serbest mimarlık döneminde, özellikle Nişantaşı semtinde bir tanesinde kendisi oturmak üzere çok sayıda apartman yaptı. 1873-1942 yılları arasında yaşayan Türk mimarın, Türkiye’nin tarihine tanıklık eden 7 eserini listemizde görebilirsiniz.
İstanbul Sirkeci’de yapımına 1905 yılında başlanan Büyük Postane Binası, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın ilk örneklerinden olup Vedat Tek’in bu süreçteki ilk eseridir.
İran Şahından Yunanistan Kralına, ABD Başkanından Irak Kralına sayısız ünlü ismi ağırlamış Ankara Palas günümüzde de Devlet Konukevi olarak kullanılmaya devam ediyor.
1923 yılında inşa edilen ve bugün Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan bina, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz kalması nedeniyle 1960 yılına kadar İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak işlev görmüştü.
Kastamonu’nun önemli yapılarından Kastamonu Hükümet Konağı 1902 yılında idari yönetim binası olarak açıldı.
Haydarpaşa Garı’nın ön tarafında yer alan tarihi Haydarpaşa İskelesi İstanbul’un en nostaljik yapılarındandır.
1916-17 yıllarında yapılmış, Moda deyince akla ilk gelen Kadıköy Moda İskelesi bugün restoran-cafe olarak hizmet vermektedir. Adalara giden vapurların ilk durak yeri bu iskeleydi ve vapur seferleri yolcu azlığı nedeniyle 1986’da kaldırılmıştı.
Defterhane-i Hakani Nezareti yani Tapu ve Kadastrodan sorumlu Devlet Bakanlığı olarak 1910 yılında inşa edilen binanın ön cephesi Sultanahmet Meydanı’na bakar.
2,456 okunma