Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
12065
post-template-default,single,single-post,postid-12065,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İstanbul’un Ticari ve Sosyal Hayatına Tanıklık Etmiş 9 Han

Çok eskilere dayanan bir geçmişi olan İstanbul’un belki de en değişmez özelliği her zaman çok hareketli bir ticari ve sosyal hayatı olmasıdır. Farklı dönemlerde İstanbul’un merkezi noktalarına inşa edilmiş hanlar bu hareketli hayatın en büyük tanığı olmuştur. Bu listemizde sizi İstanbul’un farklı yerlerine farklı zamanlarda inşa edilmiş hanları keşfetmeye davet ediyoruz.

1#
istanbul han

Eminönü’ndeki Balkapanı Han, İstanbul’un en eski hanlarından biri… Bizans döneminden kalma bir eser olan Balkapanı, Fatih Sultan Mehmet devrinde tadilat görmüş ve binaya eklemeler yapılmış. Hanın ilginç ismi ise vakti zamanında burada ticareti yapılan ürünlerin başında balın olmasından geliyor.

2#
istanbul han

18. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Büyük Yeni Han, İstanbul’un o zamanki en renkli ticari bölgelerinden birine, III. Mustafa tarafından yaptırılmış. Emniyet Sandığı ilk kez 19. yüzyıl sonunda Çakmakcılar Yokuşu’ndaki Büyük Yeni Han’da açılmış. 20.yüzyılda ise burada genellikle küçük sanayi tesisleri bulunuyormuş.

3#
istanbul han

Mimar Sinan tarafından yapılan Küçük Çukur Han’ın bir avlusu ve iki katı bulunmaktadır. Eminönü’nde yine Mimar Sinan’ın yaptığı çinileriyle ünlü Rüstem Paşa Camisi’nin hemen yanında yer alır ve aradan geçen zamanda korunarak işlevini kaybetmemiştir.

4#

Ünlü mimar Vedat Tek’in elinden çıkan Liman Hanı, Sirkeci’de Yalıköşkü Caddesi’nde bulunur. Hanın caddeye bakan cephesini lacivert ve turkuaz çiniler süsler.

5#

Karaköy’deki Melek Han’ın 1880’li yıllarda Alexiadi Theoridis isimli bir tüccar tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Han, günümüze kadar korunmuş, 1970’li yıllarda binaya ek bir kat yapılmıştır. Şu anda da eskisi gibi genellikle ticaret erbabı tarafından ofis olarak kullanılmaktadır.

6#
istanbul han

İstiklal Caddesi’nin Tünel’e açıldığı noktada bulunan Narmanlı Han, 1900’lerin başında inşa edilmiş ve Rus Büyükelçiliği olarak kullanılmıştır. Avlusunda bir de havuzu bulunan han günümüzde restore edilmiştir.

7#

Kemankeş Caddesi’nde bulunan Ömer Abed Han 1909/1910 yıllarında mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmış. Hanın üç bloğunu üstü cam bir örtü ile kaplanmış bir koridor bağlar, bu cam örtü koridorun aydınlık olmasını sağlar.

8#
istanbul han

Mabeynci Ragıp Paşa’nın yaptırdığı Rumeli Han’ın mimarı kesin olarak bilinmese de dönemin ünlü mimarlarından Jasmund ya da Pappa’nın elinden çıktığı düşünülür. İstiklal Caddesi’nin üzerinde bulunan han tarihi boyunca birçok tüccar ve esnafa ev sahipliği yapmıştır.

9#
istanbul han

Çakmakçılar Yokuşu’nda bulunan Büyük Valide Han, 17.yüzyıldan beri İstanbul’un tarihine şahitlik eder. 210 odası bulunan han zamanına göre yenilikçi bir mimari anlayışla inşa edilmiştir. İstanbul’da 3 avlusu bulunan ilk handır.

 2,759 okunma

akin aksoy