UNESCO’nun Yaşayan Miras Listesine Giren 14 Kültür Değerimiz
UNESCO yani Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Kurumu, dünyanın dört bir yanındaki kültürel miras değerlerini araştırır ve korunması gerektiğine kanaat getirdiklerini her sene güncellenen UNESCO Yaşayan Miras Listesi’ne dahil eder. Kültürel miras, atalarımızdan miras aldığımız ve nesilden nesile aktarılan sözlü gelenekler, gösteri sanatları, ritüeller, şölenler, toplumsal uygulamalar, doğa ve evrenle ilgili uygulamalar veya el sanatları üretmek için kullanılan beceriler gibi gelenekleri veya yaşayan ifadeleri kapsar. Türkiye zengin kültürel mirasıyla bu listede önemli bir yer tutar ve bizleri gururlandırır. UNESCO Yaşayan Miras Listesi’ne giren 14 değerimizi sizin için listeledik.
Halkın toplandığı yerlerde bir hikayeyi canlandırarak anlatan kişiye meddah denir. Meddah anlattığı hikayedeki tüm karakterleri ses tonu, jest ve mimiklerle canlandırır. Bu hikayeler, konusunu masallar, destanlar ve efsanelerden alır, böylece sözlü edebiyat geleneğine mükemmel bir örnek oluşturur.
Mevlevî Semâ Töreni, Allah’a ulaşma yolunun derecelerini sembolize eden, içinde dini öğe ve temalar barındıran, ayrıntılı kural ve niteliklere sahip tasavvufî bir törendir. Tören, ilahilerle başlar ve semazenlerin gösterisi ile son bulur.
Karagöz ve Hacivat, Türkiye’ye has, taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan bir gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal ya da hayalbaz denir. Karagöz, özellikle Ramazan’da ve sünnet düğünlerinde oynatılır.
Kuzey Yarım Küre’de ekinoksun yaşandığı yani baharın başladığı gün olan Nevruz’un 2. yüzyıldan beri kutlandığı düşünülmektedir. Sadece Türkiye’de değil, diğer Türk Cumhuriyetleri’nde de önemli bir kültürel değer olan Nevruz gününde baharın başlaması büyük şenlikler eşliğinde kutlanır.
Halk kültürünün önemli bir parçası olan geleneksel sohbet toplantılarında, müzik, sohbet ve edebiyat bir araya gelir. Sözlü edebiyatın müzikle birleştiği bu kültürel zenginliğin en güzel örneklerinden biri Şanlıurfa’dan Sıra Geceleri’dir.
Her sene Haziran ayının sonunda Edirne’de düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde pehlivanlar er meydanına çıkar ve başpehlivan olmak için güreşirler. Güreş sporunun sadece Türkiye’de görülen bir örneği olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri yerli yabancı sporseverlerin ilgisini çeker.
Anadolu’da özellikle düğünlerde ve törenlerde yapılan keşkek et ve yarma buğday ile hazırlanan geleneksel bir Türk yemeğidir. Keşkeğin bir ritüeli andıran yapımı neredeyse iki gün sürer, bu geleneksel lezzetin hazırlanmasına ailenin erkekleri de katkıda bulunur.
41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan mesir macunu ilk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında ünlü hekim Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Günümüzde her sene 21-24 Mart tarihleri arasında Manisa’da kutlanan Mesir Macunu Festivali’nde halka mesir macunu dağıtılır, halk oyunları oynanır ve Ayşe Hafsa Sultan’ın iyileşmesi canlandırılır.
Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Pişirilmesi ve sunumu ile diğer kahve çeşitlerinden ayrılan Türk kahvesi özellikle bayram günleri ve kız isteme ritüeli ile özdeşleşmiştir.
Ebru sanatı, kitreyle yoğunlaştırılmış suyun üstünde, özel hazırlanmış boya ve fırçalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Ebru sanatının köklerinin 9. yüzyıla dek uzandığı düşünülmektedir.
Tarihi ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara dayanan çini sanatı, genellikle mimari eserlerin, cami, köşk, saray, çeşme, türbe gibi yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılan bir süsleme sanatıdır. Vazo, tabak, sürahi ve çeşitli kap kacaklara işlenen motifler ve renklendirmeler ile oluşan çini eserleri ise iç dekorasyonda kullanılmaktadır.
Âşıklık geleneği, edebiyat ve müziğin bir araya geldiği özgün bir Türk geleneğidir. Halkın ileri gelenleri olan âşıklar sadece bilgileri ile değil doğruyu ve güzeli hissetme özellikleriyle de saygı görürler. Saz eşliğinde okunan şiirler, cönk denilen defterlerde toplanır.
Alevi ve Bektaşi geleneğinde semah, Cem’in belli bir aşamasında zakirlerin çaldığı ezgiler eşliğinde yapılan dinsel bir törendir. Semah dönmek, Cem ayini içinde yapılan 12 hizmetten biridir ve hem kadınların hem de erkeklerin katıldığı, ayinin önemli bir parçasıdır.
İnce ekmek çeşitlerinin yapımı Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’de yaşayan halklar arasında yaygın bir gelenektir. Oklava ile açılan yufka, lavaş, katırma ve jupka gibi ince ekmekler imece yöntemiyle hazırlanır, uzun süre dayanması için sac üzerinde pişirilir ve herkese dağıtılır. İnce ekmek yapımı toplumsal dayanışmanın mükemmel bir ifadesidir.
3,377 okunma