ÜLKEMİZİN KUZEYDOĞU UCU: ARDAHAN
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıp Karadeniz Bölgesi’ne komşu olan, hem Karadeniz iklimi hem de karasal iklimin görüldüğü bir şehrimiz Ardahan. Yalnızçam Dağları, Allahuekber Dağları, Ilgar Dağı, Akbaba Dağı, Kısır Dağı, Arsıyan Dağı ile toprakları yüksek bir şehrimiz. Birbirinden güzel ve ünlü yerleri arasında Allahuekber Dağları’ndan doğan Kura Nehri başı çekiyor.
Kura Nehri Göle sınırları içinde başlıyor, ülkemizde 189 km. kat ettikten sonra Gürcistan’a oradan da Azerbaycan’a geçerek Aras Nehri’yle birleşiyor ve en sonunda Hazar Denizi’ne katılıyor. Kura’nın toplam uzunluğu yaklaşık 1515 km.
Şehrin ilçeleri Göle, Merkez, Hanak, Damal, Posof ve Çıldır. Turistik açıdan en çok ilgi gören bölgesi şüphesiz ki Çıldır. Özellikle buradaki Şeytan Kalesi hem coğrafi konumu hem de mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Üç tarafı uçurum olan asimetrik planlı kaleye birkaç km’lik bir yürüyüşten sonra ulaşılabiliyor.
Ardahan’la birlikte Kars sınırları içine de giren Çıldır Gölü 25 km2’lik bir alanı kaplıyor. Burası Van Gölü’nden sonra Doğu Anadolu’nun en büyük gölü. Soğuk kış aylarında tamamen donan göl en renkli fotoğrafları da bu zamanlarda veriyor. Bir metreyi bulan buz kalınlığı üstünde kızaklarla dolaşan insan manzaralarını mart ayı sonlarına kadar görmek mümkün.
Şehrin kuzeyinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.585 metre yükseklikte yer alan Posof ilçesi ve yaylaları, Karadeniz ikliminin hâkim olduğu, güney bölgelere kıyasla daha ılıman yerlerdir. Adını Posof çayından alan bölgede rafting, sportif olta balıkçılığı gibi aktiviteler yapılabilir.
Damal ilçesinde nüfusun çoğunluğunu Türkmenler oluşturmaktadır. Türkmen kadınların çocukları için yaptığı fakat zamanla kültürel bir öğeye dönüşen yöresel kıyafetli oyuncak bebekler de ilçenin simgesi, hatta bu oyuncaklar Japonya’daki bir yarışmada birincilik kazanmış. Bölgeden anı ya da hediyelerle dönmek isteyenler için bu bebeklerden almalarını tavsiye edebiliriz.
Ardahan, kaz etli iç pilavdan yarpuz isimli otla yapılan yarpuzlu köfteye, yeşil mercimek ve kıymayla yapılan helle aşından, buğday ve sarımsaklı yoğurtla yapılan haşıla mutfağında birçok özgün yemek barındırır. Taş ocakta yapılan ekmekleriyle ünlü olan şehirde, tereyağlı bir ekmek çeşidi olan kete de bolca tüketilir.
2,882 okunma