Ülkemizin 7 Kaplıcası ve Şifalı Suları
Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan ülkemizin en önemli turizm kaynaklarından biri de termal turizm… Özellikle kış aylarında turistler birçok şifası olduğu düşünülen kaplıcalarımıza akın eder. Biz de tatilini bu şifalı sulardan faydalanarak değerlendirmek isteyenler için ülkemizin en çok tercih edilen 7 kaplıcasını ve şifalarını listeledik.
Pamukkale sisteminin bir parçası olarak sayılan Karahayıt Kaplıcası şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunur. Renginden dolayı kırmızı su olarak da bilinen kaynak suyunun içildiğinde üst gastrointestinal sistemin fonksiyonel bozukluklara, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarına, kemik erimesine ve ürolithiasisde hastalıklara karşı etkili olduğu düşünülüyor. Kırmızı suyun oluşturduğu çamur ise ortopedik, nörolojik romatizmal, siyatik, bel-boyun fıtığı ve kireçlenme gibi sorunları olanlar için rahatlatıcı etki taşıyor.
Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunan Hüdai Kaplıcaları çamur banyosuyla dünya çapında haklı bir üne sahiptir. 68 derece sıcaklığındaki şifalı suyun toprak ile karışmasından elde edilen çamurun, romatizma, sinir hastalıkları, cilt ve deri hastalıklarına iyi geldiğini düşünülür.
İnegöl şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Oylat Köyü’ndeki kaplıcalar Romalılar tarafından keşfedilmiş ve kullanılmıştır. Kaplıcaların yanındaki Oylat Mağarası, Oylat Şelalesi ve Oylat Vadisi ile her yıl binlerce turisti cezbeder. Köyün kaplıcalarının romatizma, sinir uyuşukluğu, nevralji ve felç gibi birçok hastalık için rahatlatıcı etkisi olabilmektedir. Öyle ki kaplıcaların Bizans efsanelerinde hiç kimsenin iyileştiremediği Tekfur’un kızına şifa olduğu anlatılmaktadır.
Yoncalı Kaplıcaları Kütahya şehir merkezine 16 kilometre mesafede bulunmaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde II. Alaattin Keykubat 1233 yılında insanların şifa bulması için havuzlu büyük bir hamam yaptırmıştır. Evliya Çelebi’nin notlarında da kendine yer bulan tarihi kaplıcanın karaciğer bozuklukları, böbrek hastalıkları ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle yapılan Yalova Termal Kaplıcaları İstanbul’a deniz yoluyla 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Kaynak ısısı 66 derece olan kaplıca suyunun sıcaklığı 40 dereceye kadar düşürülebiliyor. Kış aylarında hafta sonunu değerlendirmek isteyen İstanbullularla dolan kaplıcaların deri hastalıkları, romatizma, karaciğer ve safra rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülüyor.
Van ilimizin çevresinde irili ufaklı birçok kaplıca bulunur. Bunlar arasında en bilinenlerinden biri Van şehir merkezine 86 km uzaklıkta bulunan Muradiye Kaplıcaları’dır. Şifalı sularının sindirim ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği bilinen kaplıcaları her yıl çevre illerden de birçok turist ziyaret eder.
Ünü sınırlarımızı aşmış Gönen Kaplıcaları Balıkesir’in Gönen ilçe merkezine 300 metre uzaklıktadır. M.Ö. 4. yüzyıldan itibaren kullanıldığı bilinen kaplıcaların, bir zamanlar kralların yaz tatillerini geçirdikleri merkez olduğu düşünülmektedir. Kaplıcaların hemen yanında Bizans döneminden kalan Mozaik Müzesi de turistlerin dikkatini çeker. Kaplıcalarda su sıcakları 36 ile 82 derece arasında değişmektedir. Gönen Kaplıcaları’nın romatizma, kireçlenme, astım, sinüzit, migren ve deri hastalıklarına iyi geldiği düşünülür.
7,739 okunma