Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24910
post-template-default,single,single-post,postid-24910,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

UÇAMASALAR DA KUŞLAR

Cüsselerinin büyük olması, minik kanatlara sahip olmaları ya da hiç kanatları olmaması sebebiyle uçamayan kuş türleri vardır. Bu kuş türleri büyük kanat kaslarını destekleyen omurgaları sahip olmasa da, hayatta kalma yeteneklerini çoğunlukla güçlü bacakları ile sağlarlar. Uçamayan kuş türlerini sizler için derledik.

1#

Yeni Zelanda’da yaşayan kivi kuşları kanatları olmadığı için uçamayan bir kuş türüdür. Boyu 45 cm olan kivi kuşlarının ağırlıkları ise dört buçuk kilogramı bulabilmektedir. Gagaları uzun bir hortuma benzeyen bu kuş türünün en önemli özelliği çok iyi koku alabilmesidir. Bacakları kalın ve güçlü olduğu için çok iyi koşabilen kivi kuşları gece avlanır, gündüz ağaç kovukları gibi karanlık yerlerde saklanırlar. Kivi kuşlarında kuluçkaya sadece erkek kuşlar yatar.

2#

Afrika kökenli olan deve kuşları, uçamayan en büyük kuş türüdür. Ağırlıkları 63 ile 130 kg arasında değişen deve kuşunun boy uzunluğu ise 2,75 metreyi bulabilmektedir. Uçamamasının oluşturduğu dezavantajı saatte 97 km hızla yarım saat boyunca durmaksızın koşabilmesi ile kapatır. Kuşlar arasında en büyük yumurtaya sahip olan deve kuşlarının açık kanat uzunluğu 32 metreyi bulmaktadır.

3#

Yeni Zelanda’da yaşayan weka kuşu da uçamayan kuş türlerinden biri. Ortalama büyüklüğü bir tavuk kadar olan weka’ların kızıla çalan kahverengi gagaları 5 cm uzunluğundadır. Dişi ve erkeklerinin nöbetleşe kuluçkaya yattığı weka’lar sivri kuyruklarını tıpkı yavru bir köpek gibi sürekli sallarlar. Uçamayan tüm kuş türlerinde olduğu gibi sağlam ve güçlü bacakları vardır.

4#

Hindistan’nın güneydoğusundaki kırmızı hint kuşundan geldiği düşünülen tavuklar, dünyada en fazla bulunan kuş türüdür. Bir tavuk senede 300’den fazla yumurta yapabilmektedir. Tavukların boyunlarında bir zürafadakinden daha fazla kemik bulunur. En yakından tanıdığımız kuş türü olan tavukların uçuş rekoru yalnızca 13 saniyedir.

5#

Oldukça iri cüsseleri ile uçamayan bir kuş türü olan tepeli devekuşu en tehlikeli kuş türüdür. Avustralya ve Yeni Gine ormanlarında görülen bu kuş türünün ortalama boyu bir buçuk metreyi geçebilmektedir. Kıla benzeyen tüy yapısı kuru kalmalarını sağlar. 50 senelik ömürleri ile dünyanın en uzun yaşayan kuş türleri arasına girer. Hantal görüntüsüne rağmen hızlı bir koşucu olan tepeli devekuşunun pençeleri 10 santimetreye ulaşabilmektedir. Erkek tepeli devekuşu 50 gün süren kuluçkaya tek başına yatmaktadır ve yumurtadan çıkan yavrusunu 9 ile 18 ay boyunca yine tek başına yetiştirmektedir.

6#

Genellikle gece papağanı olarak bilinen kakapo, uçma yeteneğini kaybetmiş bir gece kuşudur. Yeni Zelanda’da yaşayan kakapoların gaga çevresi bıyık benzeri sert bir tüyle kaplıdır. Uçamayan tek papağan türü olan bu tür aynı zamanda dünyanın en ağır papağanıdır. Kamuflaj yeteneği ile zorlu doğa şartlarında saklanabilen kakapoların vücut uzunluğu 54 ile 68 cm arasında değişebilmektedir. Çok kısa kanatlara sahip olan kakapolar, kanatlarını ağaçlardan aşağı atlarken denge oluşturacak şekilde kullanırlar.

7#

Galapagos Adaları, Antartika, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Güney Kutbu’nda yaşayan penguenler kuş türü olmalarına rağmen denizde daha çok vakit geçirirler. Boyları 30 ile 105 cm arasında değişen penguenlerin 18 türü bulunmaktadır. En iri penguen türü 45 kilograma ulaşan ağırlığıyla İmparator penguen türüdür. Ayakta durabilen penguenler, aynı zamanda çok hızlı yüzücüdürler. Kanatları uçmalarını sağlayan anatomik özelliklere sahip olmasa da, su altında çok hızlı yüzmelerini sağlayan yüzgeç görevi görmektedir. Kalın yağ tabakası sıfırın altındaki dondurucu soğuklarından korunmalarını sağlamaktadır.

 6,674 okunma

Derya Ülkar