Türkiye’nin Dört Bir Yanında Sayısız Kanatlı Konuğu Barındıran 7 Kuş Cenneti
Türkiye’nin zengin doğası ve bitki örtüsü sayesinde ülkenin farklı köşelerinde farklı özelliklere sahip birçok ekosistem bulunmaktadır. Bu sayede ülkemizin doğal zenginliklerine tüm dünyanın hayranlığını kazanmış kuş cennetleri de dahi olmuştur. İçeriğimizde Türkiye’nin 7 değerli kuş cennetini inceliyoruz.
Balıkesir’deki Manyas Kuş Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alan Manyas Kuş Cenneti, 1975 yılında Avrupa Konseyi’nin A Sınıfı Diploması’nı almayı hak etmiştir. Gölün plankton açısından zengin suyu buradaki yabani hayatın çeşitliliğini sağlamıştır. Burada bulunan kuş çeşitlerinin başında sumru, çeltikçi kuşu, dikkuyruk, kaşıkçı, alaca balıkçıl, gece balıkçılı, karabatak ve tepeli pelikan gelir.
İzmir Kuş Cenneti, Gediz Deltası’nda bulunur, Ege’nin en büyük akarsularından Gediz Nehri’nin beslediği ovalarda bitki çeşitliliği de geniştir. Özellikle sulak alan kuşları açısından önemli olan İzmir Kuş Cenneti’nde, 289 çeşit kuş kaydedilmiştir. Bunların arasında toy, mezgeldek, kulaklı orman baykuşu, sütlabi gibi çeşitler bulunur.
Kayseri’deki Sultan Sazlığı Yay Gölü, 2006 yılında milli parka dönüştürülmüştür. Turizm açısından da önemli bir merkez olan milli parkta tatlı ve tuzlu su ekosistemleri bulunduğu için kuş çeşitliliği de fazladır, burada 301 çeşit kuş görülmüştür. Ayrıca tüm Avrupa üzerinde, turna, akbalıkçıl, kaşıkçı, flamingo kuşlarının bir arada kuluçkaya yattığı tek yer Sultan Sazlığı’dır.
Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara’daki Sarıyar Barajı’nın hemen yanındaki yapay bir sulak alan ekosistemidir. Özellikle kış aylarında burada birçok kuş türü barınır ve bu sebeple kış ortası kuş sayımları burada gerçekleştirilmektedir. Burada kışlayan kuş çeşitlerinin arasında, yeşilbaş, angıt, sakarmeke ve karabaş bulunur.
Bafa Gölü Kuş Cenneti, Kızılırmak Deltası’nda yaklaşık olarak 16 bin hektar büyüklüğünde bir alana yayılmış ve bu alanda 260 çeşit kuş olduğu tahmin ediliyor. Bu türlerin arasında bulunan tepeli pelikan, deniz kartalı, dikkuyruk gibi kuşların bölgedeki yüksek popülasyonu dikkat çekiyor.
Birçok kuş türünün kışladığı Göksu Deltası, Silifke’de bulunuyor. Akdeniz’in sadece belli özel bölgelerinde yaşayan saz horozu burada görülen kuş çeşitleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri oluyor. Göksu Deltası Kuş Cenneti 330 kuş çeşidiyle büyük bir yabani hayat zenginliği oluşturuyor.
Şanlıurfa Fırat Vadisi üzerinde bulunan Birecik Kuş Cenneti dünyada sayıları azalmış olan kelaynaklara ev sahipliği yapar. Burada bulunan Birecik Kelaynak Üretim Merkezi’nin temelleri 1977 yılında atılmış ve merkez o tarihten itibaren kelaynakların beslenmesi, korunması ve üretilmesi açısından dünya çapında bir öneme sahip olmuştur.
6,011 okunma