Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
21304
post-template-default,single,single-post,postid-21304,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TENCEREYE DE GİREBİLEN OT ÇEŞİTLERİ

Ot çeşitlerinin birçoğu tarihte yaraları, hastalıkları tedavi etmek için kullanılmış, hatta “şifalı otlar” ifadesi artık neredeyse geleneksel bir kalıp… Bazen özel bir bölgede bazen bir yol kenarında karşımıza çıkabilecek bu otların mutfağımıza ve soframıza girenlerini çok seviyoruz. Bazıları pişirilmeye uygun olmuyor ama bazılarının çeşit çeşit tarifi bulunuyor. Biz de tencerelere alabileceğiniz otların listesini yapalım dedik.

1#

Damarlı ve kenarları iri tırtıklı yapraklarıyla ısırgan otu eski medeniyetlerde tıbbi amaçla kullanılan bitkilerin başında geliyordu. Isırganın dâhilen ve haricen insan vücuduna sağladığı faydalar bir hayli yoğundur. Üzerindeki tüylere dokunulduğunda kaşıntı ve kızarıklığa neden olan maddeler salgıladığı için çiğ değil bilhassa sulu yemeği veya kavurması yapılarak, kek ve böreklere ilave edilerek ya da çayı demlenerek tüketilir.

2#

Anavatanı Akdeniz olan ve ülkemizin her yerinde yetişebilen labada Anadolu’da efelek, evelik, gegeş, duvelik gibi isimlerle de anılır, ekşi yapraklı türü ise kuzukulağı diye isimlendirilir.  Labadanın kurutularak çayı ve sıkılarak yağı üretilirken, sofralara en çok dolması getirilir. Ekşimsi tadıyla asma yaprağı dolmasına ciddi bir rakip olabilen labada dolması yörelere özgü farklı tarifler içerir.

3#

Deniz ve tuzlu göl kıyılarında yetişen, adını da buradan alan deniz börülcesine halk arasında tuz otu veya fiziki benzerliğinden dolayı kurşun otu da denmektedir. Öncesinde haşlamak şartıyla sirke eşliğinde salata misali de tüketilebilir ama en sevilen tariflerinden biri kavurmasıdır. Hafif diri kalacak biçimde haşladığınız börülceleri zeytinyağında pembeleştirdiğiniz soğan ve sarımsaklara ilave edip, üstüne bir iki de yumurta kırarak afiyetle yiyebilirsiniz.

4#

Madımak otunun da Anadolu’da pek çok farklı ismi bulunuyor. Badımak, mercimenek, kuşekmeği gibi… Özellikle Orta, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yetişen ve çiğ olarak da tüketilebilen madımak otu çorba, cacık, börek, gözleme, mıhlama ve böreklerde kullanılabiliyor. Bu arada, “Oy madımak oylum oylum / Geliyor da civan boylum” türküsünde bolca geçen madımak da sözünü ettiğimiz otun ta kendisi.

5#

Portekiz’den İran’a kadar Akdeniz Havzası’nda yayılım gösteren Şevketibostan papatyagiller ailesine mensup bir bitkidir. Ege pazarlarında bol bol rastlanan yabani otun haşlanarak salatası yapılabilmekte. Özellikle de Girit Türkleri tarafından birçok farklı tariflerde kullanılıyor, örneğin kemikli kuzu etiyle pişirilerek yemeği yapılıyor veya enginar yemeğine farklı bir lezzet vermesi için katılıyor.

6#

Anavatanı Ortadoğu olan semizotu bugün neredeyse dünyanın her yerinde tanınıp biliniyor. Buna karşılık Amerika’da yemeklerde kullanılmazken Avrupa ve Asya’da gayet leziz yemek tarifleri içinde yer alabiliyor. Ülkemizde de semizotu salatasının ünü büyüktür, yine ıspanak yemeğine benzer biçimde pişirilmesi de oldukça yaygındır.

7#

Bulunduğu alanda yayılan arsız bitkilerden ebegümeci çiçek de açan ot türlerindendir. Taze olarak yenebilen, kurutulup çay olarak içilebilen ot, kavurarak veya hafif sulu yemeği yapılarak tüketilebilir. Yemeğini kıymalı yapabileceğiniz gibi pirinçli veya bulgurlu tarifini de deneyebilirsiniz. Küçük yapraklarından minik sarmalar yapmak da başka bir alternatif.

 6,080 okunma

Derya Ülkar