TASARRUF YAPMANIN CEBE, RUHA VE DOĞAYA KAZANDIRDIKLARI
TDK’nın yaptığı tanıma göre tasarruf; biriktirme, idareli harcama ve kişisel tutumu belirtmek için kullanılan bir kelime. Tasarruf denilince akla ilk para gelse de aslında bu davranış şekli; zamanı, yeteneği ve eşyayı da kapsayan geniş bir tanıma sahip. Hayatımızda elde ettiğimiz kazanımları israf etmemek anlamına gelen tasarrufu teşvik etmek amacıyla 1924’te düzenlenen 1. Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen Dünya Tasarruf Günü, her yıl 31 Ekim’de kutlanıyor. Bizler de bu önemli günde tasarruf yapmanın kazandırdıklarını yazımızda listeledik.
Anlık istek ve arzuları dizginlemeyi başararak sağlanan tasarruf, nefsimize hâkim olmayı öğretir, hayır diyebilme yetisi kazandırır. Bir şey satın almadan önce durup “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sorarak kendimizi uyarabilir, harcamaları gelirimize göre kontrollü yaparak seçimlerimizde gereksiz satın almaların önüne geçmiş oluruz.
Daha az satın alma ve daha az tüketim, parçası olduğumuz doğaya da zarar vermez. Unutmamak lazım ki aldığımız her ürün doğaya karbon ayak izi bırakır. Tasarruf ederek ve harcamalarımızdan kısarak günümüzün en büyük problemlerinden biri olan küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi sorunları çözmek adına önemli bir adım atabiliriz.
Gelecek her ne kadar planlanırsa planlansın, hayat her zaman beklenmeyen durumlarla doludur. Hastalık, kaza, yolculuk veya iş kaybı gibi ani ve beklenmedik olumsuz koşullarda birikimlerimiz imdadımıza yetişir ve güvenli adımlar atmamızı sağlar.
Tasarruf yapmanın birçok yolu vardır: Market alışverişlerimizde indirimli ürünleri tercih edebilir, ofisimize evimizde hazırladığımız öğünleri götürebilir, plastik şişe su kullanmak yerine matara kullanabilir, harcama yapmadan önce istek mi ihtiyaç mı olduğunu düşünebilir, aylık birikim hedefi belirleyebilir, teknolojiden yardım alabilir, ikinci el satış yapan mağazalara yönelebilir, bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanarak yol masraflarından kısabiliriz. Bu örnekler tamamen tasarruf yapmak isteyen kişinin hayat tarzıyla alakalı olacaktır.
İster kendimize bir yatırım hesabı açalım; ister çeşitli yatırım yöntemlerinden birini seçelim; ister bir kumbarada para biriktirelim… Yatırım yapabileceğimiz bütçeler gelirimiz doğrultusunda farklılık gösterse de küçük yatırımlar büyük getirilere dönüşebilir.
2,849 okunma