Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26954
post-template-default,single,single-post,postid-26954,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TARİHE DAMGA VURAN FOTOĞRAFÇILAR

Günümüzde hemen hemen herkesin harika fotoğraflar çekebilen akıllı telefonu var. Bizler yaşadığımız güzel bir anın ya da etkileyici bir manzaranın fotoğrafını kolaylıkla çekebiliyoruz ancak bazı fotoğraflar var ki bu “an”ların yakalanması için uzun yolculuklara ve biraz da cesarete gerek var. Listemizdeki isimler hayatlarını bu özel fotoğrafları çekmek için adamış ve bıraktıkları eserlerle kültürel mirasımıza katkı sağlamış, bilmediğimiz toprakları bilinir kılmış kişiler… 1839’dan beri her yıl 19 Ağustos’ta kutlanan Dünya Fotoğraf Günü’nü bu çok özel isimleri anarak kutluyoruz. Listemiz aşağıda…

1#

Dünyanın en ünlü fotoğrafçıları denildiğinde ilk akla gelen isimlerden olan McCurry, National Geographic için uzun yıllar fotoğraf çekti. 1950 doğumlu sanatçı, mimarlık eğitimi almasına rağmen foto muhabirliği yapmayı tercih etti. 1979’da Hindistan’dan kaçak yollarla Pakistan’a geçerek Afganistan-Pakistan sınırındaki mülteci kampında fotoğraflar çeken McCurry’nin en ünlü fotoğrafı ise 10’lu yaşlarındaki dünyaca ünlü “Afgan Kızı”.

2#

Aynı zamanda bir kültür elçisi olan Phil Borges, kaybolmaya yüz tutan kültürlerin peşinden giderek, Amazon’daki yağmur ormanlarından Hindistan’daki dağlara uzanan yolculuklarında çektiği etkileyici fotoğraflarla tanınıyor. Seyahatleri kitap haline getirilen Borges’in 25 yıldan fazla süren kariyerinde çektiği portreler hafızalara kazınmış durumda.

3#

Evsizlerin fotoğrafçısı olarak tanınan Lee Jeffries, kariyerine Manchester United’ın fotoğraflarını çekerek başladı. Bir gün, evsiz bir genç kadının uyku tulumu içinde çektiği fotoğraftan sonra hayatı ve kariyeri köklü bir şekilde değişen Jeffries; ABD’deki evsizlerin hayatlarını gözler önüne sermek için ilginç bir çalışmaya imza attı ve projesi için bir süre tıpkı bir evsiz gibi yaşayarak sokak insanlarını fotoğrafladı.

4#

Jimmy Nelson, sanatsal fotoğrafları ile tanınmış bir fotoğrafçı. Henüz 19 yaşındayken Tibet yolculuğuna çıkan sanatçı, yanına aldığı ve 50 yıldır kullanmaya devam ettiği küçük bir fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılık kariyerine başladı.Dünyanın çeşitli yerlerindeki kabileleri gezerek sanatsal fotoğraflara imza atan Nelson, 1992’de eşi ile 36 ayda Çin’i dolaşmış ve “Çin Edebi Portreler” adlı kitabı yayımlanmıştır.

5#

1958 doğumlu Alman fotoğrafçı, çocukluğundan beri ilgi duyduğu fotoğrafçılığa bağımsız reklam fotoğrafçılığı yaparak başladı. 1984’te WAJS isimli ajansını kuran sanatçının fotoğrafları genellikle insanlar ve hayvanlardan oluşuyor. Kenya’da çektiği “Yetim Filler” en çok ilgi gören çalışmalarının başında geliyor.

6#

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada büyük bir şöhrete sahip olan Ara Güler, çektiği portre fotoğraflarla tarihe kazınmış bir isim. Tarihe damga vuran politikacıların ve dünyaca ünlü birçok sinema yıldızının fotoğrafını çeken ve bazı isimlerle yakın dostluk ilişkileri kuran Ara Güler, foto muhabiri olarak başladığı kariyerinde önemli olayları da kayıt altına almayı başardı. Birleşik Krallık’ta yayımlanan Photography Annual Antolojisi onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı.

 1,388 okunma

Derya Ülkar