Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
29124
post-template-default,single,single-post,postid-29124,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

STRATEJİ OYUNU HENTBOL HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Danimarkalı beden öğretmeni Holger Nielsen’in 1848’de temel kurallarını ve metotlarını belirlediği hentbol, 1900’lerin başında bugünkü şeklini alarak olimpiyatlarda oynanan popüler bir spor haline geldi. İlk yıllarında futbol sahasında oynanan bu spor artık kendi özel sahasında oynanırken; saha hentbolu, plaj hentbolu ve tekerlekli sandalye hentbol olarak farklı türlere ayrılıyor. Yazımızda hentbol sporu hakkında detayları okuyabilirsiniz.

1#

Hentbol, bir kaleci ve altı oyuncudan oluşan yedişer kişilik iki takım arasında oynanır. Oyun alanı, çizgilerle belirtilen bir sahadan oluşur ve her iki takımın kalecileri tarafından korunur. Oyuncular, kaliteli kauçuk malzemeden yapılan topu eliyle rakip takımın kalesine atmaya çalışır. Kullanılan topun boyutu oyuncuların yaş grubuna ve cinsiyetine göre farklılık gösterebilir. Kaleciler ise ellerini korumak ve topu daha iyi kavramak için özel eldivenler giyer. Hentbolun kuralları, Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) tarafından belirlenir. En önemli hentbol organizasyonları arasında Dünya Hentbol Şampiyonası, Avrupa Hentbol Şampiyonası ve Olimpiyat Oyunları yer alır.

2#

Hentbol, hızlı hareketler, çeviklik, strateji ve el-göz koordinasyonu gerektiren bir spor dalıdır. Oyunda aynı takım oyuncuları arasında hızlı paslaşmalar ve atışlar önemlidir. Takımlar, hücum ve savunma yaparak skor elde etmeye çalışır. Yarım saatlik iki set üzerinden oynanan maçlarda atılan her gol bir puan olarak değerlendirilir ve maç sonunda en çok gol atan takım galip gelir.

3#

Defanstaki takım, hücum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır. D şeklindeki ceza sahasına kaleci dışındaki oyuncuların girmesi yasaktır. Savunma sırasında defans oyuncuları belirli ölçüde rakip oyunculara temasta bulunabilir. Aşırı faullü temaslarda oyuncu iki dakikalık oyundan çıkma cezası alır ve ceza alan oyuncunun yerine başka bir oyuncu giremez. Yedek kulübesinde yedi oyuncu bulunur. Takımlar, oyun süresi boyunca çizgiyle belirlenen bölümde, her an, istedikleri kadar oyuncu değiştirilebilir.

4#

Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde dikdörtgen bir alandır. Kaleye 9 metre uzaklıkta kesik çizgiler serbest atış çizgisidir. Bu çizgi ile kale sahası çizgisi arasındaki fauller bu çizgiden yapılır ve bu sırada hücum oyuncuları bu alanın dışında durmak zorundadır. Penaltı kararı ise kale sahasında atış halindeki oyuncuya yapılan faullerde ve kale atışını kale sahası içinde engelleyen savunma oyuncusu varsa kullanılır. Penaltı atışları kalenin tam 7 metre karşısından yapılır. Bu atışlara 7 metre atışı da denir.

5#

Hentbolda erkekler ve kadınlar için farklı kurallar uygulanır. Kadınlar yarı saha hentbolu oynarken, erkekler tam sahada maç yapar. Resmî maçlar dışında bazı ülkelerde kadın oyuncular için kullanılan topun boyutu erkek oyuncuların kullandıklarından daha küçük olabilir. Topun çevresi kadın müsabakalarında 54-56 santimetre, erkeklerde ise 58–60 santimetredir. Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gramı, kadınlarda ise 325 ile 400 gramı geçmemesi gerekir.

6#

Oyuncunun topu taşırken adımlarını sınırlı sayıda ve sınırlı sürede atması gerekir. Adımlar için kullanılan süre üç saniye ve adım sayısı da üç adımdır. Bu, bir oyuncunun topu yakaladığında pas vermesi, şut atması veya topu sektirmeden önce top sürmeden üç adım atabileceği anlamına gelir. Bu kural hem erkek hem de kadın hentbol maçlarında geçerlidir. Savunma oyuncuları, hücum oyuncularının faul yapmasını veya topu elinden çıkarmasını sağlamak için temas kurabilir.

 692 okunma

Derya Ülkar