Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
16837
post-template-default,single,single-post,postid-16837,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Romanlarda Geçen Aile Bağları

Listemiz birbirinden değerli romanları karşınıza getiriyor. Bu romanların ortak paydası ise aile bağlarını konu edinmiş olmaları. Kimi yazarın hayal dünyasının, kimi yaşanmışlıkların ürünü. Kimi çekirdek kimi büyük bir ailenin hikâyesi… Ve her biri okuma listenize mutlaka almanız gereken kitaplar.

1#
aile kitapları

Ailenin reisi Naim Efendi ile diğer aile fertleri etrafında gelişen olay örgüsü, II. Meşrutiyet döneminde başlayıp I. Dünya Savaşı’na kadar olan dönemi ve bu dönemde Batılılaşma ile geleneksellik arasındaki çatışmayı odağına alıyor. 1922 yılında yayımlanan roman aynı zamanda Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun ilk romanı olma özelliğini taşıyor.

2#
aile kitapları

Gabriel Garcia Marquez’in Meksika’ya ilk gidişinde yazdığı Yüzyıllık Yalnızlık kitabını kendi ifadesinden okuyalım: “Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım.”

3#
aile kitapları

Annesinin kendisine verdiği bir bavul ve bavuldan çıkan aile arşivi… Yolların Başlangıcı romanına konu olan o aile aslında kitabın yazarı Amin Maalouf’un kendi ailesi. Lübnan asıllı Fransız yazar 2004 yılında yayımladığı kitabında, dedesi Butros ve kardeşi Cebrail başta olmak üzere kendi aile hikâyesini kurgusal bir üslupla anlatıyor.

4#
aile kitapları

Nobel Ödüllü Alman yazar Thomas Mann, 1901 yılında yayımladığı Buddenbrook Ailesi isimli romanında bir ailenin dört kuşaklık serüvenini konu edinmiş. Yazar, orijinal adı “Buddenbrooklar: Bir Ailenin Çöküşü” olan kitabını kurgularken kendi ailesinden esinlenmiş fakat hikâye bütünüyle kendi ailesini yansıtmıyor.

5#
aile kitapları

Orhan Pamuk 22 yaşında başlayıp 4 yılda yazdığı bu ilk romanında, küçük bir dükkânla başladığı işlerini Nişantaşı’nda bir konak alacak kadar büyüten Cevdet Bey ve ailesinin hikâyesini anlatıyor. Burjuva bir ailenin yaşadıkları üzerinden Türk modernleşme sürecini konu edinen yazar, kendi babasından ve gençliğinden de esinlenmiş.

6#
aile kitapları

Saray Gezisi, Mısırlı yazar Necip Mahfuz’un “Kahire Üçlemesi” roman serisinin ilkidir. Kitapta, 1910’larda İngiliz işgali altındaki Kahire’de yaşayan tüccar Ahmet Abdülcevat ve ailesinin üç kuşaklık öyküsü anlatılıyor. Hemen belirtelim, ailenin 1950’lere kadar uzanan hikâyesi için devam kitapları olan Şevk Sarayı ve Şeker Sokağı’nı da okumak gerekir.

 1,504 okunma

akin aksoy