ORDU’YA 7 MADDELİK BİR YOLCULUK
Ordu, 19 ilçesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin büyük şehirlerinden biri. Bu ilçelerden Ünye, Fatsa, Perşembe, Merkez ve Gülyalı, Karadeniz’le kıyısı bulunanlar. Tokat, Sivas, Samsun ve Giresun ise şehrin etrafındaki komşu iller. Gölleri, çayları, kıyı boyunca uzanan denizi, sürekli yağış alan iklimi derken Ordu için “suyun şehri” dememiz de boşuna değil. Tıpkı diğer Karadeniz illeri gibi… Sayfamız bu güzel şehrin havasını sanal da olsa bir miktar soluyabilmeniz için…
Bu sanal ziyareti gerçeğe dönüştürmek için çok neden var. Yaz geldi mi her yerden insanların akın ettiği doğa harikası Perşembe Yaylası da onlardan biri. Havalar ısınmaya başladığında çimlerle kaplanan, üstünde kıvrım kıvrım derelerin dolaştığı yayla 1500 rakımlı. Bol bol oksijen almak ve yemyeşil manzara görmek isteyenlerin şehirde en çok rağbet ettiği yer Aybastı ilçesindeki bu yayla.
Ordu’nun Karadeniz’le buluşması en iyi nereden seyredilir derseniz size Boztepe’yi öneririz. 450 metre yükseklikteki tepe şehir merkezine sadece 6 km. mesafede. Tepeye çıkarken de inerken de teleferik hattını kullanarak keyifli dakikaların sayısını artırmak mümkün. 10 dakika süren bu yolculukta değişmeyen eşlikçinin fonda çalan Karadeniz müzikleri olduğunu da eklemeliyiz.
Hoynat Adası herkesten önce tepeli karabatakların yuvası… Bu ada, onların ülkemizde yuva yaptığı tek yer. Eskiden gemicilerin adayı sığınak olarak kullandığı söyleniyor, şimdilerde ise kuşların güvenli biçimde üreyebilmesi için adaya giriş-çıkışlar durdurulmuş. Yine de ada manzarası yakın mesafeden rahatlıkla seyredilebilir. İçinde Hoynat Adası’nın da yer aldığı Perşembe ilçesi ise “Sakin Şehir” unvanına sahip.
1. derece arkeolojik, 2.derece doğal SİT alanı olan Yason Burnu da Perşembe ilçesinde bulunuyor ve burası Ordu kıyılarında gündoğumu / günbatımını izlemenin en güzel adreslerinden biri. Burnun üstünde 1869 yılında inşa edilmiş, günümüzde ise restore edilerek ziyarete açılmış bir de kilise yer alıyor ki Yason Burnu’nun turist çekme nedenlerinden biri de bu tarihi kilise.
Bolaman Kalesi, Fatsa ilçesinde denize bakan konumda inşa edilmiş. Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte Pontus Krallığı ile ilişkilendiriliyor. İç kale üstüne 18. yüzyılda inşa edilen cumbalı ahşap konak ise enteresan bir görüntüye bürümüş Bolaman Kalesi’ni. Ve geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme kazandırılan bu konak el sanatları ve yöresel yemekler konusunda hizmet veriyor.
Ordunun Dereleri, Hekimoğlu Derler Benim Adıma, Boztepe’ye Çıkmalı Şu Ordu’ya Bakmalı; şehrin adına yakılan türküleri bilmeyen yok… Karadeniz Bölgesi’nin diğer şehirlerinde olduğu gibi Ordu da müziğin, dansın bol olduğu bir şehir. Düğünlerde şenliklerde Orduluların halaylarına, horonlarına, karşılamalarına davul zurna da eşlik ediyor, yer yer bağlama, kemençe, gırnata da… Bu coşkuyu görmenin en iyi yolu ise festivallerin yapıldığı dönemleri takip etmekten geçiyor.
Şehrin yeme-içme kültürü de oldukça zengin. Balık yemeklerinden etli yemeklere, hamur işlerinden tatlılara, çorbalardan turşulara neredeyse yok yok. Isırgan çorbasından balık çorbasına, pancar döşemesinden Gürcü kavurmasına, kara lahanadan beyaz lahana sarmasına, hamsi köftesinden kayganaya hangisini sayalım? Temsili bir yiyecek adı verecek olursak taze fındığı hem ağustos ayında toplamanın hem de yapraklarından ve kabuğundan çıkararak yemenin bambaşka bir keyif olduğunu söyleyebiliriz.
1,818 okunma