NESNELERİN İNTERNETİ VE UYGULAMA ALANLARI HAKKINDA KISACA
Nesnelerin interneti, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından, “günlük kullanımımızda olan nesnelerin, internete bağlanarak veri alıp göndermesi kabiliyeti” olarak tanımlanmıştır. Başka bir ifadeyle, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Tanımda geçen “nesne” kavramı çok geniş bir anlama sahiptir. Nesnelerin interneti denince akıllara gelen uygulama alanlarından bazıları şunlardır…
Akıllı şehirler çevreye uyumlu fiziksel ve dijital sistemlerle insanların yaşam kalitesini arttıran; modern, fonksiyonel ve sürdürülebilir bir gelecek sağlayan şehirlerdir. İleri düzeyde yaşamsal teknoloji ile desteklenen akıllı şehirler; akıllı cep telefonları, akıllı aydınlatmalar gibi cihazlardan elde edilen verilerle zaman, enerji ve atıklardan tasarruf sağlar. Günümüzde Londra, Tokyo, Hong Kong, Singapur, Oslo, Amsterdam, Stockholm gibi kentler akıllı şehir olarak değerlendirilir.
Akıllı evler, otomasyon sistemi sayesinde, ısıtmadan aydınlatmaya, güvenlikten elektronik eşyalara pek çok alanı evde olmasanız bile uzaktan yönetebilmenizi sağlar. Akıllı evlerin sağladığı en önemli faydalardan biri yangın, hırsızlık gibi güvenlik sorunlarının önüne geçmesidir. Ayrıca akıllı ev otomatik yönlendirmeler sayesinde daha konforlu bir yaşamı mümkün kılar.
Nesnelerin internetinin uygulama alanlarından biri de akıllı mağazalardır. Bu mağazalarda akıllı ekranlar ve sanal gerçeklik gözlükleri ile tüm ürünlerin dijital kopyaları incelenebilir. Müşteri, robot satış danışmanlarının yardımıyla hangi ürünü alacağına hızlıca karar verebilir. Böylece daha pratik ve konforlu bir alışveriş gerçekleştirilebilir.
Trafikte konumlarımızın sürekli olarak bir merkezi sisteme iletilmesi de nesnelerin internetinin uygulama alanlarından biridir. Akıllı trafik sistemlerinde, merkezi sisteme gönderilen veriler sayesinde kişilerin hareket bilgileri analiz edilir, böylece o bölgedeki trafik yoğunluğu ve akış hızı belirlenerek, en uygun rota üzerinden ortalama varış hızı ve alternatif rotalar tespit edilebilir.
Oldukça şık görünen ve giyilebilir teknoloji ürünlerinden olan akıllı yüzüğe, akıllı telefonunuzla bağlantı kurarak istediğiniz özellikleri yükleyebilirsiniz. Örneğin başka telefon ve tabletlere dokunarak bilgi paylaşabilir, alışveriş sonrası ödeme yapabilirsiniz. Ancak bu ürünün uzun süre açık tutulması güvenlik açısından riskli olabilir, dikkatli kullanılmalıdır.
“Akıllı gözlük nedir?” sorusuna zaman zaman, “cep telefonunun gözlük olarak takılması” cevabının verildiğine tanık olabilirsiniz. Bluetooth, Wi-Fi, GPS gibi kablosuz teknolojileri destekleyen, mobil işletim sistemleri bulunan akıllı gözlük, akıllı telefonunuzla kolayca senkronize olur, böylece telefon görüşmelerinizi yapabilir, müzik dinleyebilir, telefonunuzla yaptığınız tüm işlemleri gözlük üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
2,588 okunma