Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
16882
post-template-default,single,single-post,postid-16882,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Nedensiz Mutluluğun Vanilya Hali

Şu hayatta bazı şeyler vardır, sadece kokusuyla vazgeçilmez olan… Kokusunu aldığınız an ağzınızı kulaklarınıza vardıran, hatta içinizi nedenini bilemediğiniz bir mutlulukla kaplayan. Mesela vanilya… Bu doğal ürünün birbirinden farklı biçimlerini ve kullanım alanlarını sizin için araştırdık.

Orkide ailesinin asil bir üyesi…

Orkide dendiğinde aklınıza hemen o estetik ve asil masa üstü çiçeği geliyor değil mi? Oysa sitemizi takip edenler orkidegillerin diğer adının salepgiller olduğunu ve kış aylarının en güzel içeceği salebin ana maddesinin yabani orkide olduğunu bilecektir. İşte bunun gibi, vanilya da tropikal bölgelerde yetişen orkidelerin meyvelerinden elde edilen doğal bir üründür.

Vanilyanın en doğal hali…

Çubuk vanilya, bitkinin aromasını en gerçek haliyle alabileceğiniz biçimdir. Ağacın dalındayken yeşil olan vanilya çubukları toplandıklarında acı kahverengini alır ve uzun süre güneşte tutularak kurutulmaları gerekir. Tarımı oldukça zahmetli olduğu ve zaman gerektirdiği için çubuk vanilya safrandan sonraki en pahalı baharattır.

Gerçek vanilya mı, vanilya aroması mı…

Mutfaklarımızda zahmetsizce kullandığımız vanilya, bitkinin öğütülmüş halidir. Bu aşamada bilmemiz gereken önemli husus ise marketten aldığımız her vanilya tozunun gerçek vanilya içermediği, vanilya aroması olarak üretildiğidir. Kullandığınız vanilyanın doğallığından emin olmak için çubuk haliyle alıp evinizde öğütebilirsiniz.

Uzun yıllar saklamak için…

Gerçek vanilyayı çubuk olarak da toz halinde de saklamak bir miktar özeni gerektirir. Kuru ve ışık olmayan yerlerde tutmak, kavanoz gibi kapalı yerlerde muhafaza ediliyorsa ara sıra havalandırmak icap eder. Vanilyanın, çubuğundan daha pahalıya gelebilecek ama uzun yıllar rahatlıkla bozulmadan saklayabileceğiniz biçimi ise özütü, yani ekstresidir.

Dondurmadaki rengi…

Gittiğiniz dondurmacı, tezgâhındaki rengârenk çeşitler arasında vanilyalı dondurmanın bulunmadığını söylese büyük bir hayal kırıklığı yaşardınız öyle değil mi? Ama siz siz olun, sade ya da kaymaklı dondurmayı vanilyalı dondurma ile karıştırmayın. Bu konuda rengi en ayırt edici özelliği olabilir. Aklınızda olsun, gerçek vanilya ile üretilen dondurmanın rengi kırık beyaz hatta sarımtıraktır.

Vanilyanın sağladığı lezzet ve estetik…

Çocukluğunuzun keklerini hatırlayın; annenizin sade olarak adlandırdığı oysa içine kattığı vanilya tozuyla unutulmayacak bir karışıma imza attığı… Şüphesiz vanilyanın lezzetini artırdığı tatlıların başında kek geliyor, sonra sütlü tatlılar, kurabiyeler, çörekler, tartlar… Vanilyayı bu tatların üstüne serpiştirerek dekorunu da güzelleştirebileceğinizi biliyorsunuz.

Ve daha neler neler…

Ana vatanı Meksika olan, ilk kez Aztekler tarafından kullanılıp İspanyollar aracılığıyla dünyaya yayılan vanilyanın kullanım alanları arasında sadece yiyecek ürünleri bulunmuyor. Sağlığa, cilde faydaları o kadar çok ve kokusu öylesine büyüleyici ki şampuandan vücut losyonuna, el kreminden sabuna, bitkisel temizleyicilerden parfüme, pek çok ürünün içeriğine rahatlıkla girebiliyor.

 1,143 okunma

akin aksoy