Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
29330
post-template-default,single,single-post,postid-29330,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KEŞİF DOLU BİR YOLCULUK: MADAGASKAR

Afrika’nın güneydoğu kıyısında yer alan Madagaskar, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Müziği, mimarisi ve geleneksel el sanatlarının yanı sıra muhteşem doğası ve zengin biyoçeşitliliği ile her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ağırlamaktadır. 1896-1958 yılları arasında Fransa boyunduruğunda yaşayan, 1960’ta bağımsızlığını ilan Madagaskarhakkındaki bilgileri yazımızda listeledik.

1#

Afrika kıyılarında yer alsa da Afrika’dan değil, Hindistan’dan ayrılarak oluşan Madagaskar, milyonlarca yıl önce süper kıta olarak bilinen Gondvana’dan ayrılmasıyla ortaya çıkar. Tek başına bir ada olması sebebi ile oluşan coğrafik izolasyon, üzerindeki bitki örtüsü ve hayvanların tamamen dış dünyadan bağımsız bir şekilde gelişmesine yol açar.

2#

Madagaskar’ın en önemli özelliği barındırdığı canlıların %99’unun sadece burada bulunmasıdır. Ülke, tropik ormanlarda hiç görmediğimiz böcek türlerinden birçok sıra dışı canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Sadece bu adaya özgü olan 100’e yakın lemur türü, 200’ün üzerinde kuş türü ve %90’ı endemik olan 13000 dolayında bitki türü bulunur.

3#

Madagaskar’da kültürel öneme sahip baobab ağacı, içinde bulunan su miktarından dolayı Afrika’daki yerel halk tarafından ‘’yaşam ağacı’’ olarak adlandırılır ve şişkin gövdesinde binlerce litreye kadar su bulundurur. Dünya üzerindeki en yaşlı ağaçlardan olan baobab ağaçlarından bazılarının 2500-3000 yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

4#

Dünyanın dördüncü büyük adası Madagaskar, demir oksit açısından zengin toprağı, adada kırmızıya çalan pas rengine sebep olduğu için “Büyük Kızıl Ada” ülkesi olarak da anılır.

5#

Madagaskar’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş üç yer bulunur. Bunlar; Tsingy de Bemaraha Millî Parkı, Ambohimanga Kraliyet Tepesi ve Atsinanana Yağmur Ormanları’dır. Tsingy de Bemaraha Millî Parkı, 1575 kilometrekarelik oldukça geniş bir alandaki yoğun ve sivri kireçtaşı kayalıklar ile mağaralardan oluşur. Ambohimanga Kraliyet Tepesi, Madagaskar halkının ibadet merkezi olarak kabul edilir. Yerli halk, dini ritüellerini gerçekleştirmek için sık sık tepeyi ziyaret ederek mezarların ve çeşitli dini yapıların olduğu tepede kralları ile atalarını anar. Atsinanana Yağmur Ormanları, adanın doğu kesimi boyunca muhteşem doğaya sahip altı millî parkta yer alan 13 özel bölgeden oluşur.

6#

Fossa, Madagaskar’daki en büyük memeli etoburdur. Ağırlığı 5.5 ile 8.6 kilogram arasındadır. Madagaskar’ın zengin canlı çeşitliliği arasında uzunluğu yedi metreye, ağırlıkları 1500 kilograma kadar ulaşabilen timsahlar da bulunur. Bu timsahlara ait fosillerden birinin yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 4000 kilogram ağırlığında olduğu tahmin edilmektedir.

7#

Adanın başkenti Antananarivo’da 19. yüzyılın ortalarından itibaren taş binalar inşa etmek yasaktır. Bu nedenle şehrin tepesinde konumlanan kraliyet sarayı yıllarca ülkenin tek taş binası olarak kalır.

 1,190 okunma

Derya Ülkar