Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26872
post-template-default,single,single-post,postid-26872,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KAVUN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Yaz mevsiminin alametifarikası kavun, hoş kokusu ve lezzetli aromasıyla yediden yetmişe herkesin sevdiği bir meyve. Güzel tadının yanı sıra sağlığa olan faydaları ve serinletici etkisi ile birçok kişinin favori meyveleri arasında yer alıyor.Çekirdeğini Antik Mısırlılar şifa olsun niyetiyle kuruyemiş olarak tüketirken, kabuğundan turşu yapanlar bile var. Kavunun dikkat çeken özelliklerini yazımızda listeledik.

1#

Kavun bitkisi, “Cucurbitaceae” yani kabak, salatalık, karpuzun da olduğu familyaya aittir. Büyük yaprakları ve sarı çiçekleri olan tırmanıcı veya sürüngen gövdeli bir bitkidir.

2#

Asya ve Afrika’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde de kavun, çoğu tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Çin, en büyük kavun üreticisidir. Türkiye ve Akdeniz’in çevresindeki ülkeler de yüksek miktarda kavun üreten ülkelerdir.

3#

Kavun çiçeklerinin poleni ağırdır ve rüzgârla yeterince dağılmaz. Bu sebeple arılara ve diğer böceklere ihtiyaç duyar. Büyük ticari kavun çiftliklerinde, çiçekler açmadan önce, hektar başına iki ya da üç arı kovanı yerleştirilir ki yeni kavunlar yetişebilsin.

4#

Kavun, yüksek besin değerine sahiptir: C vitamini, A vitamini, B grubu vitaminleri, manganez, demir ve fosfor gibi mineraller içerir. Ayrıca, potasyum açısından da zengindir, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur, kalp atışlarını düzenler. Ancak tıpkı karpuz gibi yüksek oranda şeker içerdiğinden özellikle diyabet hastaları sınırlı miktarda tüketmelidir.

5#

Kavunlar toplandıktan sonra olgunlaşmaz, bu yüzden kavunu tam olarak olgunlaştıktan sonra koparmak gerekir.

6#

Dünyanın en tatlı kavunu olduğu belirtilen Yubari kral kavunu, en pahalı kavun cinsidir. Sadece Japonya’nın küçük bir bölgesinde yetişir.

7#

İyi kavun ağır olur. Bir kavun ne kadar yumuşaksa içi o kadar asitleşmiş ve lezzeti kaçmış demektir. Turfanda kavunlar lezzetsizdir. Kavunu, sezonun başlangıcından bir ay sonra tüketmek gerekir çünkü ancak o zaman lezzetli olur.

 2,900 okunma

Derya Ülkar