Güzellik Ve Şifayı Birleştiren 9 Yarı Değerli Taş
Doğanın bize sunduğu güzelliklerden biri de değerli ve yarı değerli taşlardır. Bu güzel objeler, eski çağlardan beri, hastalıklardan, kötülüklerden korunmak ve süs amacıyla kullanılmışlardır. İşte karşınızda birbirinden güzel yarı değerli taşlar ve işlevleri…
Kuvarsın bir türü olan ametist taşının morun farklı tonlarında birçok çeşidi vardır. Mücevher yapımında sıklıkla kullanılan ametistin kötü enerjileri engellediği yönünde bir inanış bulunur. Hatta Leonardo Da Vinci’nin ametist taşının zekâyı arttırdığını söylediği de rivayet edilmiştir.
Gösterişli takılarda karşımıza çıkan kehribar, aslında çam ağacının fosilleşmiş reçinesidir hatta bazen kehribar taşının içinde sinek ve böcek fosilleri de bulunur. Kehribarın şifalı bir taş olduğu düşünüldüğü için eski çağlarda tıp alanında yoğun olarak kullanılmıştır.
Bir kuvars çeşidi olan Kaplan Gözü sarı renklidir ve üzerinde kahverengi hareler bulunur, görünüşü kaplan gözünü andırır. Bağımsızlık sembolü olduğu ve astım hastalığına iyi geldiği düşünülür. Tespih yapımında yaygın olarak kullanılır.
Mavi tonlarında bir taş olan azurit genelde bakır ile çıkarılır ve bakır ile beraber kullanılır. Azurit, psişik gelişimi sembolize eden bir taştır ve ruhu aydınlanmaya götürdüğüne inanılır. Yüzük, kolye, küpe gibi birçok takıda kullanılır.
Akik bir kuvars çeşidinin yarı saydam halidir. Akik taşının, siyah, beyaz, mavi, yeşil gibi birçok farklı rengi bulunsa da en çok rastlanan çeşidi ateş kırmızısıdır. Akik çok eski çağlardan beri takılarda kullanılır, akik düğmeler de sıklıkla tercih edilen süs eşyaları arasındadır.
Mavi, turuncu ve yeşil renkleri bulunan bir kuvars taşı çeşidi olan aventurinin en çok görülen çeşidi yeşil aventurindir. Yıldız Taş olarak da bilinen aventurinin kalbe yakın taşındığında kişiyi negatif enerjiden koruduğu rivayet edilir.
Ay taşının Romalılar zamanından beri takı eşyası yapımında kullanıldığına dair bilgiler vardır. Kişinin duygusal dengesini sağlamasına ve gerilimlerden kurtulmasına yardımcı olduğuna inanılır. Beyaza yakın görüntüsünün içinde mavi ve turuncu yansımalar göze çarpar.
Mercan taşı, aslında organik deniz canlılarının iskeletidir ve bu yüzden kalsiyumdan oluşur, kırmızı rengiyle özellikle kolye ve bileziklerde tercih edilen bir taş olmuştur. Eski çağlarda birçok şifasının bulunduğuna, özellikle kan hastalıklarına karşı koruyucu olduğuna inanılmıştır.
Firuze adıyla da bilinen turkuaz taşı takılarda en sık kullanılan yarı değerli taşlardan biridir. Antik Mısır çağından beri takılarda kullanılan turkuaz mavi – yeşil renklerindedir ve opak bir yapısı vardır. Turkuazın nazardan koruyucu özelliği olduğuna inanılır.
10,082 okunma