Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20704
post-template-default,single,single-post,postid-20704,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DÜNYADAN ve ÜLKEMİZDEN POLİSİYE KİTAP ÖRNEKLERİ

Bazı roman türlerinin özel kitlesi bulunur. Mesela; kimi tarih romanlarına meraklıdır kimi yoğun karakter analizi içeren psikolojik romanlar okumayı sever kimi biyografik eserlere yönelirken kimi de suç, suçlu, gizem, dedektif gibi unsurların yer verildiği polisiye romanların müdavimidir. İşte aşağıda yer alan farklı özelliklerdeki polisiye örnekleri de onlar için…

1#

Romanda, aldıkları davet neticesinde bir malikânede buluşan 10 kişinin tek tek gerçekleşen gizemli ölümleri konu edilir. And There Were None, 1939 yılında yayımlanan Agatha Christie romanının orijinal adıdır, dilimize ise “Ve Hiçbiri Kalmamıştı” şeklinde çevrilebilir.

2#
edgar allan poe

Amerikalı yazar Edgar Allan Poe’nun kaleme aldığı Morgue Sokağı Cinayeti, ilk kez 1841’de bir dergide yayımlanmıştır. En önemli özelliği, ilk dedektiflik öyküsü olarak kabul görmesidir. Hikâyenin içindeki sürpriz ise söz konusu cinayetlerin bir orangutan tarafından işlenmiş olmasıdır.

3#
arthur conan doyle

Polisiye edebiyatın rağbet görmesini sağlayan kurgu karakterlerin başında, Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan dedektif Sherlock Holmes gelir. Toplam 56 etkileyici hikâyeden oluşan Akıl Oyunlarının Gölgesinde eseri, Doyle’un en çok okunan kitaplarından biridir.

4#
christophe grange

Polisiye-gerilim türünde eserler veren Fransız yazar Jean-Christophe Grange’ın Kötülüğün Kaynağı üçlemesinin ilki Siyah Kan isimli kitabıdır. İlk kez 2005 yılında yayımlanan romanda pek çok polisiyenin aksine zanlı en başından bellidir ama bu durum kurgunun sürükleyici olma özelliğini etkilemez.

5#
ahmet mithat efendi

Tanzimat dönemi yazarlarımızdan Ahmet Mithat Efendi’nin kaleme aldığı ve “cinayetlerin sırları” anlamına gelen Esrâr-ı Cinayât, 1884 yılında basılmıştır. Klasikler arasında yer alan roman, İlk Türk polisiyesi olarak literatüre geçmiştir.

6#

Agatha’nın Anahtarı, polisiye türünde çok sayıda eser veren Ahmet Ümit’in kaleme aldığı ve kısa hikâyelerden oluşan kitabının adıdır. Kitaba ismini veren hikâyede ise Agatha Christie’nin 11 günlük gizemli İstanbul serüveni konu ediliyor.

7#

Listemizin sonunu bir sürprize ayırdık… Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı tek polisiye roman olan Meşum Yakut’a… Çoğumuzun habersiz olduğu bu kitap Osmanlıca kaleme alınmıştır ve henüz Türkçe basımı bulunmamaktadır.

 1,020 okunma

akin aksoy