Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
8736
post-template-default,single,single-post,postid-8736,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Çağdaş ve Geleneksel El Sanatlarını Bir Arada Keşfedebileceğiniz Baksı Müzesi

Baksı Müzesi konumu ve konsepti ile ülkemizin uluslararası düzeyde dikkat çeken müzelerinden biri… Geleneksel el sanatları ve çağdaş sanatı aynı çatı altında sergileyerek alışılmışın dışına çıkan müze hiçbir kar amacı gütmüyor. Kurulduğu tepe Karadeniz’in doğusunda Bayburt’un 45 km. uzağında… Bulunduğu coğrafyanın bir parçası olması amaçlanan müze topluma kattığı değerlerle adından söz ettiriyor. 8 madde ile Baksı Müzesi’ne doğru masalsı bir yolculuğa çıkıyoruz.

1#

Müzenin adı, bulunduğu yer olan Bayraktar Köyü’nün eski adı “Baksı”dan geliyor. Eski Türklerde baksı kelimesi, bilgin, şaman, hekim anlamlarında kullanılıyor.

2#

Farklı dallarda birçok sanat eserini bir araya getiren bu özel müzenin kurucusu, Bayburtlu ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan.

3#

Yaşadıkları köyde tarihi bir evi kütüphaneye ya da müzeye dönüştürme fikri önce Hüsamettin Koçan’ın gurbetçi babasının aklına düşer. Fakat babası bu fikri hayata geçirmeye fırsat bulamaz. Bu sefer Hüsamettin Koçan aynı fikri 2000’li yılların başında tekrar canlandırır. Annesiyle birlikte babasının dönüş yollarını gözledikleri tepeyi ise müzeyi kuracağı yer olarak düşünür.

4#

İlk olarak 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı kurulur, sanatçıların ve gönüllülerin desteğiyle 2010 yılında müze ana binası tamamlanır, aynı yıl İstanbul Modern’de tanıtımı yapılır ve Baksı Müzesi ziyaretçilerine açılır.

5#

Baksı Müzesi’nin en belirgin özelliklerinden biri geleneksel el sanatlarını ve çağdaş sanat eserlerini, aralarına herhangi bir hiyerarşi koymadan ve herhangi bir dönemle kısıtlı kalmadan sergilemesidir. Ana Sergi Salonu’nda güncel sanatın ve tasarımların sergilerini gezdikten sonra, Depo Müze’de, camaltı ve işleme koleksiyonlarını, yazı resimlerini, şifa taslarını, alemleri, taş baskıları, çömlek ve seramikleri görmeniz mümkün.

6#

Baksı Müzesi kurulduğu 40 dönümlük arazide aslında bir müzeden çok daha fazlasını barındırıyor. Kütüphanesi, seminerlerin konferansların düzenlendiği salonu, kadınlara ve çocuklara özel geliştirilen atölyeleri ile sadece seyirlik bir alan olmadığını özellikle vurguluyor. Hüsamettin Özkan Baksı Müzesi’ni, yok olmaya, ötekileştirmeye, insanı bağlam dışına itmeye, insanı kendi öyküsünden koparmaya karşı bir direnç oluşturma öyküsü ve bir vicdan projesi olarak tanımlıyor.

7#

Kurulduğu günden itibaren çok sayıda ödül kazanan Baksı Müzesi, 2014 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından ‘Yılın Müzesi’ seçildi ve TBMM tarafından onur ödülüne değer görüldü.

8#

Baksı Müzesi Çoruh Vadisi’ne bakan tepede ülkemizden ve dünyadan çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Siz de bu özgün ve çağdaş müzeyi görmek isterseniz, Erzurum Havaalanı’ndan Bayburt’a geçebilir, sonra müzeyi gösteren okları takip ederek Bayraktar Köyü’nün tepelerine kurulmuş eşsiz Baksı Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

 1,229 okunma

akin aksoy