BUZDOLABI KULLANIMI VE TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?
Evlerimizde bazı aletler var ki bozuldukları an tüm hanede kırmızı alarm verilmesini kimse yadırgamaz. Örneğin çamaşır makinesi… Bozulduğunda ve sepette kirliler birikmeye başladığında ev halkı da stresten strese girer. Bulaşık makinesi bozulup da servise gittiğinde, dönene kadar değerini bilemedik yakınmaları işitilir. Buzdolabı da onlardan biridir, hatta en önemlisidir. Ve eğer arızalanmasın, verimi düşmesin istiyorsak bazı detaylara özen göstermemiz gerekmektedir.
Contası arızalanmış hava sızdıran bir buzdolabı kapısı hem enerji kaybına hem de yiyeceklerinizin bozulmasına sebebiyet verir, bu yüzden arızalandığını fark ettiğinizde beklemeden müdahale etmelisiniz. Buzdolabı kapısını sık sık açıp kapatmak da içinde sıcaklık dalgalanmasına neden olmaktadır. Kapıyı açıp seyretmek yerine, içinden ne alacağınıza önceden karar verip kapıyı sadece ürünü almak için kısa süreli açmak daha doğru bir uygulamadır.
Her şeyin üst üste bindirildiği bir buzdolabında aradığınızı bulmak için geçen süre enerji kaybına karşılık gelmektedir. Üstelik aşırı doldurulmuş bir dolapta soğuk havanın rahatça dolaşmasını bekleyemeyiz ve bu da ürünlerin saklanma süresinin düşmesi anlamına gelir. En doğrusu büyük boyutlu ürünleri arka taraflara küçükleri hemen el altına koymak olacaktır. Yiyecekleri içi görünen kaplarla yerleştirmek de aradığınızı bulma noktasında işinizi kolaylaştırabilir.
Sıcak bir yemeğin buzdolabına koyulup koyulamayacağı merak edilen konulardan biridir. Doğru olan ise yemeğin soğumasını beklemek ve ondan sonra koymaktır. Çünkü buzdolabı, yemeğin etrafına yayacağı ısıyı bertaraf edip ideal soğukluk derecesini yakalamak için daha fazla enerji harcar ve bunun sık sık tekrarlanması arızalanmasına neden olabilir. Ayrıca sıcak yemekle birlikte derecesi yükselen dolapta diğer yiyeceklerin de etkilenebileceği düşünülebilir.
Buzdolabında sebze-meyve, kahvaltılık gibi bölümlerin belirlenmiş olması sadece tasarım amaçlı bir uygulama değildir. Daha uzun süre dayanabilen veya kısa sürede bozulabilecek gıdalar gözetilerek, yerleştirme sırasında bu tasarımlara uyum sağlamak önemlidir. Üst raf dolabın en soğuk rafıdır ve hemen tüketilmesi gereken gıdalar buraya konulmalıdır. Örneğin orta raf genellikle pişmiş yiyecekler, alt raf ise sebze-meyve içindir. Bu arada sebze ve meyvelerin kutularına nemli veya ıslak biçimde koyulmaması gerektiği de aklınızda olsun.
Buzdolabına balık, peynir gibi farklı kokularda onlarca çeşit gıdayı koyup kötü kokular almamak istiyorsak mutlaka her birinin streçlenmiş veya kapağı kapalı kaplarda olmasına özen göstermeliyiz. Dökülen, sızdıran yiyecekler olduğunda da bekletmeden temizlemek gerekir. Ne kadar dikkat ederseniz edin dolapta oluşan kokudan şikâyetçi iseniz kokuyu çekecek birkaç formül deneyebilirsiniz. Çay bardağı ile süt koymak, birkaç dilim limon yerleştirmek, bir kâsede sulandırılmış bikarbonat bulundurmak bu formüllerden birkaçıdır.
Hem verimli çalışması hem de gıdaların hijyenik bir ortamda saklanması için üç ayda bir tüm dolap temizlenmelidir. Temizlik sırasında tüm gıdalar çıkarılacağı için önceden planlama yapmak, bozulacak ürünlerin olmadığı veya az ürün bulunan bir zamanı seçmek yerinde olacaktır. Temizlik sırasında kapı ve kapı rafları dahil tüm parçaları sıcak su ve deterjanla yıkamalı ve iyice durulamalıdır. Küçük kıvrımlar bir diş fırçası yardımıyla temizlenebilir. Sirke ve bikarbonatı da temizlemede kullanabilirsiniz. Fakat temizlik malzemelerinde fazla abartıya kaçılmamalı keskin kimyasallar, ağartıcılar kullanılmamalıdır. Çamaşır suyu çok az miktarda kullanılmalı temizlik sonrasında arkasında hiçbir iz kalmamalıdır. Temizlik sırasında gözden kaçan yerlerden biri de dolabın arka kısmıdır. Fişten çektiğiniz cihazın arka tellerinde biriken toz ve kiri temizlediğinizde verimini de artırmış olursunuz.
2,063 okunma