Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18790
post-template-default,single,single-post,postid-18790,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BU SEBZE VE MEYVELER TAM YAZLIK

Sonbahar, kış, ilkbahar dedik, ne mutlu ki sıra güneşin içimizi ısıttığı manav tezgâhlarının rengârenk bir hal aldığı yaz mevsimine geldi! Haziran, temmuz, ağustos aylarında ürün veren onlarca sebze/meyveden 10 tanesini aşağıda görebilir ve bu ürünleri zamanında tüketerek vücudunuza çok daha fazla vitamin alabilirsiniz.

1#

Yaz aylarında zeytinyağlısını veya salçalı-etli yemeğini yaparak afiyetle yiyebileceğiniz taze fasulyeyi fazla fazla alarak kış ayları için saklamak da âdettendir. Saklamanın en iyi iki yolundan biri konservesini yapmak diğeri de turşusunu kurmaktır.

2#

Çıtır çıtır yediğimiz sivri biberler de içini pirinç ya da kıymayla doldurabildiğimiz dolmalık biberler de yaz mevsimi sebzeleridir. Anavatanı Güney Amerika olan biberin ta Azteklere uzanan bir tarihi ve tüm dünyada 700’den fazla türü bulunuyor.

3#

Seveni de sevmeyeni de çok olan bir sebze patlıcan. İster karnıyarık yapın ister musakka, imambayıldı ya da kızartma. Ama öncesinde şeritler halinde soyulan patlıcanın acısını almak ve kararmasını önlemek için limon sıkılmış tuzlu suda bekletmeyi unutmayın.

4#

Artık yaz-kış her mevsim sofralarımızda görebildiğimiz domates aslında bir yaz meyvesidir. Evet yanlış duymadınız domates çekirdekli bir besin olarak meyve sınıfına girmekte. Hazır yaz ayları da gelmişken bu eşsiz meyveden menemen yapmanın hatta kış ayları için konserve kurmanın tam zamanı.

5#

Tıpkı domates gibi salatalık da yaz mevsiminde yetişen ve kabakgiller ailesinden olan bir meyve. Hıyar ve badem ismiyle de bilinen besin en çok salata ve cacık içinde ya da turşu olarak tüketiliyor. Yüzde 90 oranında su barındıran salatalık antioksidan etkisiyle tam bir mide ve cilt dostu.

6#

Beklenmeyen şeylerin de olabileceğini anlatmak için “al kiraz üstüne kar yağmış” denir. Anlayacağınız tam bir yaz meyvesidir kiraz ve ister tane tane yiyin, ister hoşafını ya da reçelini yapın ama mutlaka bol bol tüketin.

7#

Van Gogh’dan Claude Monet’ye büyük ressamların tablolarına girecek kadar albenisi olan şeftali yaz aylarının en tatlı, sulu ve serinletici meyvelerinden biridir. Kalorisi düşük ve özellikle C vitamini kaynağı olan meyvenin hoşafını, reçelini veya marmelatını da yapabilirsiniz.

8#

Şeftali gibi sarı-kızıl renginde tüylü bir kabuğa sahip olan kayısının faydaları saymakla bitmez. Özellikle sindirim sistemini rahatlatmak için önerilen ve Malatya şehrimizle özdeşleşen meyvenin tazesini yaz aylarında kurusunu yılın her döneminde bulup tüketebilirsiniz.

9#

Siz de yaz geldiğinde “karpuz, yanında da peynir olsun başka bir şey istemem” diyenlerden misiniz? Afrika’dan çıkıp dünyaya yayılan bu tatlı mı tatlı meyve için Diyarbakır ilimizde festivaller bile düzenleniyor. Faydalarını görmek içinse “Seçimi ve Sunumu Çaba Gerektiren Meyve: Karpuz” içeriğimize de göz atmayı ihmal etmeyin.

 824 okunma

akin aksoy