BU EKOLOJİK TERİMLER HANGİ ANLAMLARA GELİYOR?
Ekoloji, canlıların birbirileriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen doğa bilimidir. Bu alanda kullanılan terimler, her şeyden önce çevremizi koruyabilmek, sağlıklı ve devamlılığı olan bir çevre oluşturabilmek için hepimizi ilgilendiriyor. Sürdürülebilir çevre konusunda yer verdiğimiz diğer sayfalara da göz gezdirmeniz tavsiyesiyle, tadımlık ekoloji sözlüğünü ilginize sunuyoruz.
Kömür, doğalgaz, petrol gibi organik yakıtların tümüne fosil yakıtlar denir ve ekolojik sistemde hava kirliliğine neden oldukları düşünülmektedir.
Güneş ışınlarından yararlanmak için geliştirilen, tükenmeyen ve çevreye zararlı gazlar vermeyen enerji türüdür.
Organik atıklar, bitki, ağaç gibi organik maddelerden, yani biyokütleden üretilen, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Atmosferdeki sera etkisini ve sürekliliğini sağlayan, fakat oranı fazla yükseldiğinde ısıyı tutarak küresel ısınmaya neden olabilen karbondioksit, azot oksit, ozon ve metan gibi gazlardır.
Atmosferde biriken azot oksit, kükürt gibi zararlı gazların su buharı etkileşimi ile yeryüzüne yağmasıdır. Yağdıkları ortamın pH seviyesini düşüren asidik yağmurlardır.
Pestisitler böcek, mantar gibi zararlı organizmaları engellemek amacıyla kullanılan, aşırı ve bilinçsiz kullanımları ekolojik dengenin bozulmasına sebep olabilen maddelerdir.
Yeryüzündeki tüm canlıların, varlık ve gelişmelerini doğal yapılarına uygun bir şekilde sürdürebilmeleri için gerekli olan şartların bütünüdür.
3,008 okunma