BİTMEYEN KİLİSE: LA SAGRADA FAMILIA BAZİLİKASI
İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan La Sagrada Familia, tüm dünyanın ilgi duyduğu sıra dışı bir yapıdır. Etrafını çeviren modern binalardan çok daha farklı olan mimarisiyle dikkat çeken bazilikanın yapımının devam ediyor olması bu eşsiz yapıyı daha da ilgi çekici hale getirmiştir. Bu yazımızda La Sagrada Familia’yı tüm yönleriyle ele alıyor ve yapının etkileyici detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.
Dilimizde Kutsal Aile Bazilikası anlamına gelen La Sagrada Familia, mimarisi ve hikâyesiyle dünyanın en fantastik yapılarından biridir. Modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı yapı, Gaudi’nin vefatının ardından yarım kaldı bu nedenle yapımı günümüzde halen devam ediyor.
Halk tarafından “Bitmeyen Kilise” ismiyle anılan yapının yarım kalmış olmasının birçok nedeni var; inşaat finansmanının halkın yardımlarıyla sağlanması, Antoni Gaudi’nin tasarımındaki karmaşıklığın tam olarak çözülememiş olması ve 150 yıl önce planlanan tasarımın teknik olarak günümüze uyarlanmasında yaşanan güçlük bu nedenlerden birkaçı… Tüm bunların yanında, Antoni Gaudi’nin Barselona’da inşa ettiği diğer yapılardan sağladığı geliri La Sagrada Familia’nın yapımı için harcadığı bilinir. Bu olumsuz etkenlere karşın yapının 2030 yılında tamamlanması öngörülüyor.
1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen yapı, iç ve dış görüntüsüyle masallardan çıkmış gibidir. Bazilika kulelerinin, şehri gezmeye gelenler için ihtişamlı bir karşılama olacağını düşünen Gaudi, kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir köprü gibi göründüğünü ifade etmiştir. Gaudi, ölmeden önce yapının ‘İsa’nın Doğumu Cephesi’ adı verilen bölümünü ve bu cephedeki kulelerden birini tamamlayabilmiştir.
La Sagrada Familia Bazilikası her yönüyle doğayı, bitki ve hayvanları temel alarak tasarlanmıştır; kaplumbağalardan salyangozlara, meyvelerden çiçeklere… Bazilikanın içindeki sütunlarla bir ağacın dallanıp budaklanması ve yapının içini sarması tasvir edilmiştir. Her köşesi oya gibi işlenen ve farklı detaylar barındıran yapı tamamlandığında; 12’si Hz. İsa’nın havarilerini, 4’ü İncil yazarlarını, biri Hz. İsa’yı ve sonuncusu da Hz. Meryem’i temsil eden toplam 18 kuleye sahip olacak.
3,908 okunma