Bisiklet Dostu Bir Sayfa
Yüklediği ağırlık ve maliyetle insanı zorlamayan, üstüne bir de eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlayan bisiklet için hazırladığımız sayfadasınız… Lütfen ekranınızı aşağı doğru kaydırın…
Bisikletin tarihinin 12. yüzyıla ve Çin’e kadar gittiği söylense de günümüzdeki formunun icadı aslen 18. yüzyıl Avrupa’sına dayanıyor. Pedalsız bir araç olarak Fransa’da doğan bisiklet Alman ve Fransız mucitler tarafından geliştirilmiş, adını ise 1860’da Fransa’da almış.
Osmanlı topraklarına 19. yüzyıl sonlarında giren bu iki tekerlekli hafif araç, sonraları posta teşkilatından polis teşkilatına hatta orduda kullanılmaya başlanmış… İstanbul’daki bisikletler belediye tarafından 1907 yılında kayıt altına alınmış ve Galata Köprüsü’nden alınan geçiş ücreti 1914 yılında bisiklet kullanıcıları için de geçerli olmuş.
Otomobilin kullanımından daha erken ve yaygın biçimde kullanılmaya başlanan bisikleti 20. yüzyılda etkin biçimde kullanan şehirlerin başında ise Kuzey İtalya şehri Ferrara geliyor. Nüfusunun yüzde 30’u bisiklet kullanan şehirde bisikletliler için taksi ve otobüs de bulunuyor. Yine Kopenhag, Amsterdam, Strazburg dünyanın bisiklet dostu şehirleri arasında gösteriliyor.
Başlarda zor gelen, yürütmekte ve denge kurmakta zorlandığımız ama bir kere karşıya bakıp da pedal çevirmeyi başardığımızda üstünde kolay kolay dengesizlik yaşamadığımız bisiklet sürücülüğü şöyle bir deyime bile dönüşmüştür: “Bir kere öğrendiğinde bir daha unutmazsın!” Çocuk yaşlarda öğrenmeye çalışmaksa bu işi çok daha kolaylaştırır.
Şehir planı uygun yerlerde ulaşım için bisiklet kullanmak hem sürücünün yaşam kalitesi için hem de çevre sağlığı için oldukça faydalıdır. Kişinin yaşam kalitesini artırır çünkü egzersiz imkânı sunduğu gibi trafik ya da park yeri bulma stresi yaşatmaz. Çevre sağlığını korur çünkü enerji tasarrufu sağlayarak karbon ayak izinizi azaltır.
Basit ve hafif bir araç olduğu doğru ama bisiklet sürmenin de kuralları var. Örneğin caddenin sağından sürmek, kavşaklarda durmak ve bisikletten inerek bisikleti yürütmek, dönüşlerde el ile sinyal vermek ama diğer zamanlarda mutlaka iki elle kullanmak gibi…
Grup ile bisiklete binerken de dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Öndeki sürücü ile aranıza en az 30 cm. mesafe koymak, ani hareketler yapmamak, yoldaki engeller konusunda ekibi uyarmak, öndeki sürücüyü geçerken sağında ya da solunda olduğunuzu ifade etmek bu detayların bir kısmı…
Bisikletin de rol aldığı bazı unutulmaz filmlerle listemizi sonlandıralım… Bunların başında şüphesiz Yeni-Gerçekçilik akımının en iyi örneği olan, Vittorio De Sica’nın yönettiği İtalyan yapımı “Bisiklet Hırsızları” gelir. Antonio’nun Roma sokaklarında 10 yaşındaki oğlu ile birlikte çalınan bisikletini aradığı bu film sinema tarihinin unutulmazları arasındadır.
1,000 okunma