Barış Manço’yu Sevgiyle Anmak İçin 11 Neden
Türkiye’nin en sevilen sanatçılarından Barış Manço, şarkılarıyla, televizyon programlarıyla büyük küçük herkesin sevgilisi oldu. 1999 yılında kaybettiğimiz sanatçı ölümüyle tüm ülkeyi üzdü ama bıraktığı kültürel miras kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam ediyor. Gelmiş geçmiş en değerli sanatçılarımızdan biri olan Barış Manço’yu sevgiyle anmak için sonsuz neden olsa da biz 11 tanesini sıraladık.
Barış Manço Türkiye’yi ve Türk kültürünü en güzel şekilde temsil etti, Japonya’dan Belçika’ya dünyanın her yanında değerlerimizin, kültürümüzün tanınmasını sağladı. “İnsanın öğrenmesi gereken ilk dil, tatlı dildir.” diyen Barış Manço gittiği her ülkede sevildi, sayıldı.
Barış Manço Türkiye’yi dünyaya tanıttığı gibi, en uzak diyarları da ayağımıza getirdi. Her hafta dört gözle beklenen televizyon programlarıyla, Türk insanının birbirinden değişik ülkeleri, coğrafyaları keşfetmesini sağladı.
Onun şarkıları her anımızda yanımızda oldu; gün geldi “Ali Yazar Veli Bozar”, “Hal Hal” gibi şarkılarla neşelendik, gün geldi “Unutamadım”, “Kol Düğmeleri” ile dertlendik. Ama her zaman Barış Abi’nin elini omzumuzda hissettik.
Barış Manço, Türk televizyon tarihinin unutulmaz programlarından biri olan 7’den 77’ye ile her yaş grubunun kalbini kazandı. Pazar sabahlarının neşesi olan Adam Olacak Çocuk, İkinci Kahvaltı, Dere Tepe Türkiye gibi bölümler tüm aileyi ekran başına toplardı.
Müzikleriyle olduğu kadar sahne şovları ve kendine has kıyafetleri ile de akıllara kazanan Barış Manço, Türkiye’nin en ilginç, en pırıltılı sahne kostümlerini müziği ile mükemmel bir ahenk içinde kullanır, onu sahnede izleyenleri büyülerdi.
Dört dörtlük bir sanatçı olan Barış Manço, müziğe ustaca kullandığı beden dili ile eşlik ederdi. Özellikle şarkı söylerken ellerini etkileyici bir biçimde kullanması şarkılarının içimize işlemesini sağlardı.
Barış Manço çok ünlü bir sanatçı olmasına rağmen herkese kucak açan bir figürdü. Gerek “Barış Abi” karakteriyle, gerek her programın sonunda hatırlattığı 81300 numaralı posta kutusu ile ona her zaman ulaşabileceğimizi vurgulardı.
Türk Müziği’nin sevilen türlerinden biri olan Anadolu Rock kültürünün ilk kurucularından biri Barış Manço oldu. Moğollar, Kurtalan Ekspres gibi gruplarla beraber Anadolu Rock’ın temellerini atan müzisyen, yurt dışında Baris Mancho ismiyle İngilizce bir albüm çıkararak Anadolu Rock müziğini Avrupalı kulaklara da ulaştırdı.
Barış Manço, Belçika Kraliyet Akademisi’nin iç mimari, grafik ve resim bölümlerinden birincilikle mezun olmuştu. Hayatı boyunca çok yönlü bir sanat insanı olan Manço, Türk sinemasının sevilen örneklerinden Çiçek Abbas’ın müziklerini yapmış, Baba Bizi Eversene filminin başrol oyunculuğunu üstlenmiştir. Usta kalemini gazete yazılarında da konuşturmuş, bu yazılarda okurlarıyla müzik ve gündelik hayat konusundaki düşüncelerini paylaşmıştır.
Barış Manço halk müziğinden ve halk edebiyatından beslenen; eserlerini, gelenekseli çağdaş ile harmanlayarak üreten eşsiz bir müzisyendi. Ona bir âşık yönü kazandıran bu özelliği, belki de herkesi derinden etkileyen müziğinin bizi bu kadar etkilemesinin sebebiydi.
Barış Manço, Türkiye’de Barış ismi verilen ilk bebekti. 1943 yılında doğan sanatçıya, geride bırakılan savaşların son bulması umuduyla bu güzel isim uygun görülmüştü. İsmine yaraşır bir yaşam süren Barış Manço, eserlerinde sevgi, barış ve sanat gibi değerleri işleyerek içimizi ısıttı.
5,546 okunma