Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22844
post-template-default,single,single-post,postid-22844,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BALE HAKKINDA KISA KISA

Adım atarken zarif ve yumuşak hareketler sergilemek, otururken dik ve estetik bir duruş yansıtmak “balerin gibi zarif” ifadesiyle karşılık bulur. Balerin gibi zarif görünmek nispeten kolay olsa da bale sanatçısı olabilmek oldukça zordur.

1#

Kökeni çok daha eskilere gitmekle birlikte, bugünkü anlamıyla bale, Rönesans dönemi İtalya’sında kendini göstermiş, Fransa kralları tarafından desteklenmiş, 16. ve 17. yüzyılda tüm Avrupa’ya, 18. yüzyılın ikinci yarısında ise Rusya’ya kadar yayılmıştır.

2#

18. yüzyıla kadar operanın içinde bir gösteri olarak ilgi gören bale, sonrasında bağımsızlaşarak özgün bir sanat dalı olarak kabul edilmiştir. Bale ismi, İtalyancada “saray dansı” anlamına gelen “ballo/balletto” sözcüğünden gelmektedir.

3#

Balede kadın dansçılara balerin, erkek dansçılara ise bale dansçısı denir. Sadece ülkemizde erkek bale dansçılarına “balet” ismi verilir. Klasik müzik eşliğinde yapılan balede, rolün gerektirdiği kostümler giyilip peruklar takılırken, 20. yüzyılda gelişen modern balede daha rahat kıyafetler giyilmektedir.

4#

Dansçıların kıyafetlerinde tayt, leotart isimli tek parça mayo benzeri giysi ve kat kat tülden yapılmış, tütü ismi verilen etek öne çıkar. En özel bale kostümü ise point isimli ayakkabılardır. Pointler ayağı destekleyen esnek ve parmak ucunda durmayı mümkün kılan özel bir malzeme ile yapılır.

5#

Modern balede, tıpkı klasik balede olduğu gibi dansçılar parmak uçlarında dans etmektedir. Farklı olarak bel üstü hareketlerinde klasiğe kıyasla daha yumuşak figürler sergilenebilmekte, bu da vücut hareketlerine zenginlik katmaktadır.

6#

Bale sanatının unutulmaz gösterileri arasında, özellikle 19. yüzyıl Rus besteci Çaykovski’nin imzasını taşıyan eserler öne çıkar. Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel ve Alexander Dumas’nın yazdığı öyküden uyarlanan Fındıkkıran, neredeyse 150 yıldır ilgi görmeye devam etmektedir.

7#

Büyük bir sorumluluk, disiplin ve aralıksız çalışma gerektiren bale sanatını profesyonel olarak icra edebilmek için 3 ile 11 yaşları arasında eğitime başlanmış olması gerekmektedir. Vücut gelişimlerini tamamlamış çocukların baleye başlaması ise tavsiye edilmemektedir.

 4,196 okunma

Derya Ülkar