Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
11729
post-template-default,single,single-post,postid-11729,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

5000 Yıllık Mozaik Sanatından Örnekler Görebileceğiniz 9 Yer

Farklı renklerdeki küçük parçaların bir yüzeyde yapıştırılmak suretiyle bir araya getirilmesine ve bu şekilde ortaya çıkan ürüne mozaik deniyor. Mozaikleri oluşturan parçalar taş olabileceği gibi cam, tahta ya da metal gibi farklı malzemelerden de oluşabiliyor. Mozaik kavramı Latincede “müzlerin eseri” anlamına gelen “musaicum” kelimesinden geliyor çünkü Orta Çağ mozaiklerinde daha çok ilham perileri anlamına gelen “müzler” konu edilmiş. Bu kadim ve dayanıklı sanatın örneklerini görebileceğiniz yerleri listemizde sıralıyoruz.

1#

Roma döneminde dekorasyon amacıyla yapılmış en güzel mozaik örnekleri, bütün ihtişamıyla Batı Anadolu’da yer alan Efes Antik Kenti’nde görülebilir.

2#

İstanbul Edirnekapı’daki Kariye Müzesinde dinsel hikâyelerin mozaik sanatıyla anlatıldığı Bizans döneminden kalma eserleri görmek mümkün…

3#

Kadın savaşçı Amazonların tasvir edildiği tek mozaik Urfa’daki Haleplibahçe Müzesinde bulunuyor. Müze, tesadüf eseri bulunan daha pek çok mozaiğin arkeolojik çalışmalarla gün yüzüne çıkarılması ve bu bölgeyi içine alacak şekilde inşa edilmesiyle oluşmuştu.

4#

Ayasofya’da yer alan ve tarihi olayların betimlendiği mozaikler 6, 9 ve 12. yüzyıllara ait. Osmanlı döneminden kalan tek mozaik ise Sultan Abdülmecit’in tuğrasıdır.

5#

St. Vitale Bazilikası da duvarlarında ve zemininde bulunan mavi, yeşil, altın rengindeki mozaikleriyle ünlüdür. Geç Antik dönem mozaiklerinin en canlı halini İtalya’nın Ravenna şehrinde bulunan St. Vitale’de görebilirsiniz.

6#

Şeyh Lütfullah Camii mozaik çinileriyle ünlüdür. Mavi rengin hâkim olduğu ve Safeviler döneminden kalan bu yapıyı görmek için İran’ın İsfahan şehrine gitmek gerekiyor…

7#

Dünyanın en büyük mozaik müzesinin Tunus’ta olduğunu biliyor muydunuz? Olabilecek en küçük parçacıklardan yapılmış -ki bir mozaik ne kadar küçük parçalardan oluşmuş ise o kadar kıymetlidir- mozaik örneklerini Tunus’taki Bardo Müzesinde görebilirsiniz.

8#

Barcelona’da pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği, turistik, rengârenk bir şehir parkı Park Güell… Mimar Antoni Gaudi tarafından yapılan alanda seramik parçalarından oluşan mozaikler göz alıcı…

9#

Oceanos ve Tethys Mozaiği, Akhilleus Moziği, Dionysos ve Nike Mozaiği, dünyaca ünlü Çingene Kızı Mozaiği gibi çok sayıda eseri dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesinde görebilirsiniz.

 4,288 okunma

akin aksoy