Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26310
post-template-default,single,single-post,postid-26310,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ANTARKTİKA HAKKINDA ŞAŞIRTAN BİLGİLER

Antarktika, Güney Yarım Küre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu da içeren buzlarla kaplı bir kıta… İçinde ülke olmayan tek kıta özelliğine sahip Antarktika, aynı zamanda dünyanın en kurak bölgesi. 1840’da keşfedilen; karla ve buzullarla kaplı kıtanın bazı bölgelerine iki milyon senedir yağmur yağmıyor. 14,4 milyon km yüz ölçümü ile neredeyse Afrika Kıtası’nın yarısı büyüklüğünde olan Antarktika’yı iki bin metre kalınlığındaki bir buz katmanı örtüyor. Yaz aylarında bile ortalama sıcaklığın -20 derece olduğu buzlar ülkesinin ilginç özelliklerini yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Antarktika’nın ismi, “Kuzey Kutbu’nun zıttı” anlamına gelen Yunanca kökenli “Antarktikos” kelimesinden türemiştir.

2#

Antarktika aslında bir çöldür. Kutup şartları, buzullar ve nadiren yağmur yağması sebebiyle bir kutup çölü kabul edilir. Sahra Çölü’nün iki katı büyüklüğünde olduğu için Antarktika çölü, dünyanın en büyük çölüdür.

3#

Antarktika, 100 milyon yıl önce buzla kaplı değildi. Araştırmalar bir zamanlar bu kıtada kurbağaların, kuşların ve hatta dinozorların yaşadığını gösteren bulgular ve fosiller elde etti.

4#

Dünya üzerinde Antarktika ve Grönland olmak üzere sadece iki tane buz tabakası bulunuyor.

5#

Antarktika’da kalan insanların ünlü bir sözü vardır: “Terlersen ölürsün.” Çünkü Antarktika gibi kutup ortamlarında terleme hipotermiye neden oluyor.

6#

Antarktika, yüz ölçümü bakımından neredeyse Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’nın toplamından büyüktür.

7#

Arjantin ve Şili, Antarktika’daki araştırma istasyonlarına 11 hamile kadın göndererek kıtadaki bebek doğumlarına sebep olmuştur. Bunun sebebi ise iki ülkenin de Antarktika’da hak iddia etmeyi amaçlamasıdır ancak bu çabaları Antarktika Antlaşması nedeniyle gerçekleşmemiştir.

8#

Antarktika, dünyada vatandaşı olmayan tek kıtadır. Uluslararası yasalar, araştırma amacıyla giden bilim insanlarının bile yalnızca 3 ila 6 ay arasında kalmasına izin veriyor.

 1,328 okunma

Derya Ülkar