ISSIZ SULARIN GARİP CANLILARI SÜNGERLER
Hayvanlar âleminin en ilkel grubu olan süngerler çarpıcı görüntülerinin yanı sıra deniz canlılığı için oldukça öneme sahip sıra dışı canlılardır. Çok hücreli ve omurgasız olan bu canlıların, bugüne kadar tespit edilen beş binden fazla türü vardır. Genel olarak banyo, kişisel bakım malzemesi, temizlik ve cerrahi operasyonlarda kullanılan süngerlerin gizemli dünyasını ve yaşam için önemini yazımızda okuyabilirsiniz.
Süngerler su diplerinde; kayalara, zemine ve hayvan kabuklarına yapışarak yaşar. Hareketsiz olan süngerlerin ülkemizde de birçok türü bulunmaktadır. Süngerler, koloniler halinde yaşayan, çok hücreli canlılardır.
Süngerler, nöron hücresinden ve bunla bağlantılı olarak herhangi bir sinir dokusundan yoksundur. Hareketsizliğinin sebebi de bu yapıya sahip olmamasıdır.
Süngerlerin gonadları yani üreme organları yoktur ancak çoğu sünger türü hermafrodit yani aynı anda her iki cinsiyete de sahip canlılardır. Eşeyli ya da eşeysiz olarak üreyebilirler.
Ilıman bölgelerdeki süngerler en fazla birkaç yıl yaşar. Ancak bazı tropik ve derin okyanuslarda yaşayan türler 200 yıldan fazla yaşayabilir. Süngerlerin boyu ise birkaç santimetre ile iki metre arasında değişir.
Süngerler delikli yapıdadır. Sahip oldukları delikler ve vücut boşlukları sayesinde su pompalayarak denizlerde filtre görevi görürler. Vücutlarına doldurdukları suyun içinde organik atıklar olduğu için okyanusların doğal temizlenme sürecine katkıda bulunurlar.
Süngerler hareketsiz olmalarından dolayı kolay av olsalar da savunma mekanizması olarak kimyasal bir salgı salgılarlar. Bu salgı, tıp sektöründe kullanılmaktadır. Süngerlerden elde edilen kimyasal maddelerin kanser hücresinin bölünmesini önlediği bilinmektedir. Ayrıca bu kimyasal salgının organ nakli ameliyatlarından sonra ortaya çıkabilecek riskleri azaltıcı yönde etkileri bulunur.
Süngerlerin farklı farklı renkleri vardır. Parlak turuncu, kırmızı, sarı, siyah gibi renklerde ve hareketsiz olmaları uzunca yıllar onları bitki sanmamıza sebep oldu.
4,304 okunma