Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
8037
post-template-default,single,single-post,postid-8037,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

HER DAMAK ZEVKİNE UYGUN 10 FARKLI EKMEK ÇEŞİDİ

Her öğünümüzde yer alan ekmek, en çok tükettiğimiz, damak tadımıza en uygun yiyeceklerden biri ve hatta ülkemizin temel besin maddesidir. Sadece Türkiye’de de değil, tüm dünyada en sevilen yiyeceklerden biri olan ekmeğin 8 bin yıllık bir tarihi olduğu düşünülür. Tüm insanlık için bu kadar büyük önemi olan besin maddesinin birçok çeşidi vardır. Fırından sıcak sıcak alıp, eve gidene kadar dayanamayıp köşesinden bir parça kopardığımız ekmeğin yeri ayrı olsa da ekmek çeşitlerini 10 maddelik listemizde bir araya getirdik.

Karışık Tahıllı Ekmek
ekmek çeşitleri

Beslenmesine özen gösterenlerin en çok tercih ettiği ekmeklerden biri olan karışık tahıllı ekmeğin içinde genelde çavdar ve buğday unu, arpa, yulaf, mısır gibi tahıllar bulunur. Tahıl çeşitliliği arttıkça ekmeğin vitamin ve mineral değerleri de artar.

Tam Buğday Ekmeği
ekmek çeşitleri

Tam buğday ekmeğinin yine buğdaydan yapılan beyaz ekmekten farkı, bu ekmeğin hamurunda işlenmemiş buğday kullanılmasıdır. İşlenmemiş buğday daha fazla lif içerir, vitamin ve mineral açısından beyaz ekmeğe kıyasla daha zengindir.

Çavdar Ekmeği
ekmek çeşitleri

Hem çok sağlıklı hem çok doyurucu hem de çok lezzetli olan çavdar ekmeği, tarihi en eskiye dayanan ekmek çeşitlerinden biri. Çavdar ekmeğinin bu kadar çok kişi tarafından tercih edilmesinin sebeplerinden biri ise ekmeğin antioksidan açısından zengin olması.

Bazlama
ekmek çeşitleri

Bazlama yapmak için hamur önce beze haline getirilir, sonra oklavayla açılır ve sac üzerinde pişirilir. Orta Anadolu’da yaygın olan bu ekmek çeşidindeki un karışımı bölgeye göre değişir. Bazı yerlerde darı ve buğday karışımı bir un kullanılırken, bazı yörelerde mısır unu da karışıma eklenir.

Ekşi Mayalı Ekmek
ekmek çeşitleri

Ekşi mayalı ekmeğin en büyük artısı, mayası sayesinde probiyotik özelliği bulunmasıdır. Sindirim sistemi açısından faydalı olduğu düşünülen ekşi mayalı ekmek, tok tutan bir besindir.

Kepek Ekmeği
ekmek çeşitleri

Formuna dikkat edenlerin, diyet yapanların vazgeçemediği kepek ekmeği tok tutan ekmek çeşitlerinden biridir. Sindirim sistemi için faydalı olduğu ve beyaz ekmeğe kıyasla daha fazla vitamin ve lif içerdiği kabul edilir.

Mısır Ekmeği
ekmek çeşitleri

Karadeniz’in sevilen lezzeti mısır ekmeği hem çok doyurucu hem de çok lezzetlidir. Karadeniz’de balığın yanında yense de tek başına da oldukça lezzetlidir.

Tandır Ekmeği
ekmek çeşitleri

Yufka gibi oklavayla açılan tandır ekmeği, çamurdan yapılan ocaklarda pişirilir. Bu ekmeğin kökeni Orta Asya’dır, evde doğal malzemelerle yapıldığı için katkısızdır, buna rağmen uzun süre bozulmadan dayanır.

Karabuğday Ekmeği
ekmek çeşitleri

Son zamanların en gözde ekmek çeşidi olan karabuğday, aslında kuzukulağı familyasında yer alan bir bitkidir. Bu sebeple protein oranı yüksektir, kan şekerini kontrol etmede olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde greçka ismiyle de bilinir.

Çekirdekli Ekmek
ekmek çeşitleri

İçi kabak çekirdeği ve ay çekirdeği çeşitleriyle dolu olan bu ekmeğimiz çok lezzetli ve doyurucudur, özellikle sandviçlerde tercih edilir.

 35,737 okunma

akin aksoy