8 Madde İle Yeşilçam’ın En Babacan İsmi Hulusi Kentmen
Yeşilçam’ı Yeşilçam yapan oyuncularımızdan Hulusi Kentmen farklı mizaçta birçok baba karakterini, fabrikatörden hâkime birçok rolü başarıyla canlandırmış, Türk sinemaseverlerinin gönlünde ayrı bir yer edinmiştir. Bu listemizde, 1993 yılında kaybettiğimiz değerli oyucumuzu anmak istedik ve onu anlatan 8 madde hazırladık.
Yeşilçam’ın sevilen oyuncusuna uygun görülen “Hulusi” ismi “gönlü temiz” anlamı taşıyordu. Kentmen’in ismi adeta pos bıyıkları ve sert görüntüsünün altında yatan yumuşak kalbini müjdeliyordu.
1912 yılında Bulgaristan’da doğan Kentmen, ailesiyle beraber Türkiye’ye göç etti ve Türk Deniz Kuvvetleri’nde astsubaylık yaptı, profesyonel oyunculuk kariyerine ise ancak donanmadan emekli olduğunda başlayacaktı.
Hulusi Kentmen de birçok büyük oyuncu gibi ilk önce tiyatro sahnelerinde yer aldı. Türk sineması izleyicilerinin yakından şahit olduğu oyunculuk serüvenine Hisse-i Şaiya oyunuyla adım attı, 1942 yılında ise beyaz perdeye geçti ve hayatının sonuna dek oyunculuğuyla sinemamızı şenlendirdi.
Hulusi Kentmen bir karakter oyucusuydu, birbirinden çok farklı, kuvvetli karakterleri başarıyla canlandırdı. Bahçıvanı da hakimi de fabrikatörü de aynı başarıyla oynayan Kentmen ilginç bir şekilde, birçok filmde oynadığı karakterlere kendi ismini verdi. Hatta bazı oynamadığı filmlerde bile duvarlarda portresi yer aldı.
Kentmen 1942 yılından 1988 yılına dek beş yüze yakın filmde oynadı. Kentmen’in oyunculuğu Türk sinemasını o kadar etkiledi ki halk arasında tatlı-sert erkek karakterlerini tanımlamak için “Hulusi Kentmen gibi” denmeye başlandı.
Hulusi Kentmen birçok rolün hakkını başarıyla vermiş olsa da baba rolleriyle kalplere kazınmıştı. Özellikle Tarık Akan’ın babasını canlandırdığı filmler Yeşilçam’ın unutulmazları arasında yer aldı. Kentmen filmlerin başında katı yürekli olsa ve Osmanlı tokadının hakkını verse bile olay örgüsü içinde yumuşak kalpli tonton bir babaya dönüşür, izleyicilere duygusal anlar yaşatırdı.
Hulusi Kentmen tam bir sanatçıydı, sinemanın ve tiyatronun yanı sıra fotoğrafçılık ve müzikle de ilgilendi. Hatta İzmir Fuar’ında Hülya Koçyiğit’in kadrosuyla beraber sahne aldı, keman çaldı parodiler sergiledi.
1993 yılında böbrek yetmezliğinden kaybettiğimiz Hulusi Kentmen’in Türk sinema seyircisinin gönlünde kurduğu taht aradan geçen yıllara rağmen hiç sarsılmadı. “ Yıllarca hep zengin, fabrikatör baba rolünü oynadım. İşin en acıklı kısmı ise bütün gün zengin baba rolünü oynayıp çekim bitiminde eve gitmek için soğukta, köşedeki durakta dolmuş beklemem olmuştur.” sözleriyle de akıllara kazanan Kentmen’i tüm bir ülkenin bu kadar benimsemesinin sebebi belki de bu samimi tavrıydı.
2,506 okunma