Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
29071
post-template-default,single,single-post,postid-29071,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DÜNYANIN EN BÜYÜK ATATÜRK HEYKELİ

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün heykeli sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde bulunuyor. Yalnız öyle bir heykel var ki dünyanın en büyük Atatürk heykeli olma özelliği taşıyor. 22 metre yüksekliği ve 60 ton ağırlığı ile Artvin’in eşsiz doğasında tüm ihtişamıyla görenlere gurur dolu anlar yaşatan bu heykel, 2012 yılında Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda törenle açıldı. Artvin Atatürk Heykeli’nin özellikleri yazımızda…

1#

Gürcü heykeltıraş Jumber Jikia tarafından yapılan heykelin kaidesi 500 m2 taban alanı kaplamaktadır. Bu bir heykel için oldukça büyük bir zemin alanı anlamına gelmektedir. Alanda Atatürk’ün özel fotoğrafçısı Etem Tem tarafından Atatürk’ün Afyon Kocatepe’de Büyük Taarruz’un emrini verdiği sırada çekilen fotoğrafının heykeli yer almakta ve heykel, Atatürk’ün Dumlupınar’da kayaların üzerinde yürüdüğü anı canlandırmaktadır.

2#

On altıgen çelik çatısı olan bir yapının üzerine yerleştirilen bu devasa heykeldeki 16 rakamı tarihteki önemli 16 Türk devletini simgelemektedir. Bu devletleri ise Büyük Hun, Batı Hun, Avrupa Hun, Ak Hun, Göktürk, Avar, Hazar, Uygur, Karahan, Gazneliler, Büyük Selçuklu, Harzemşahlar, Altınordu, Timur, Babür ve Osmanlı İmparatorluğu oluşturmaktadır.

3#

Yapımında yaklaşık 100 kişinin çalıştığı heykelin inşası yaklaşık bir yıl sürmüştür ve heykeldeki Ata’mızın kıyafeti on iki parçanın bir araya gelmesiyle tasarlanmıştır. 50 ton ağırlığında 52 adet çelik borudan 1480 parça çelik konstrüksiyon yapılarak heykelin iç kısmı tamamlanmıştır. Heykelin bacaklarının ağırlığı 19, gövde ağırlığı 18, kafa ağırlığı ise 9 tondur.

4#

Heykelin yanında tabana 70 ton beton dökülerek 60 metre uzunluğa sahip bayrak direği mevcuttur ve 264 metrekarelik şanlı bayrağımız dalgalanmaktadır. Bayrağımız kilometrelerce öteden görülebilmektedir.

5#

Yaklaşık 4 dönümlük arazideki alanda heykelin dev boyutlardaki prova kalıpları da sergilenmektedir. Atatürk Heykeli ve bayrağımızın bulunduğu Atatepe, Artvin turizmi için önemlidir. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Atatepe, Artvin’de en çok ziyaret edilen mekân olma özelliğine sahiptir.

 1,898 okunma

Derya Ülkar