Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27573
post-template-default,single,single-post,postid-27573,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TRAKYALILARIN KULLANDIĞI KELİMELER

Antik Yunan döneminde yaşamış olan Trak kabilesinden adını alan Trakya, Marmara Bölgesi’nin kuzeybatısında yer alıyor. Türkiye’nin Avrupa Kıtası’ndaki topraklarında bulunan bu bölge; Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile İstanbul ve Çanakkale’nin bir kısmını kapsarken; Bulgaristan ve Yunanistan’da da toprakları bulunuyor. Bu çeşitlilik Trakya Bölgesi’nin zengin bir kültürel mirasa sahip olmasını sağlarken, özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde kaynaşan yerli halkların farklı, kendine has bir kültür oluşturmasına ve özgün bir şive ile konuşmasına neden olmuş. Gündelik hayatta kullanılan Trakyalılara özgü kelimelerin bazılarını yazımızda listeledik.

1#

Trakya’da küçük çocuğa “pale” deniliyor.

2#

Fonetik açıdan brikete benzese de bir işi tek seferde yapma durumu için Trakyalılar “bikerette” kelimesini kullanıyor.

3#

Trakya Bölgesi’nde sıkça yetişen ve güzelliği ile gören gözlerde hoş hisler uyandıran ayçiçeği bitkisine “gündendi” ya da “gündöndü” deniyor.

4#

Aydamak ya da haydamak… İkisi de Trakya Bölgesi’nde sıkça kullanılıyor ve bir şeyi sürmek anlamına geliyor.

5#

“Sefte” kelimesinin iki anlamı var dersek yanlış olmaz. “İlk” anlamına gelen sefte, güne kazanç ile başlayan bir esnafın en sevdiği kelimelerden olsa gerek çünkü siftah anlamında da kullanılıyor.

6#

Yolunuz Trakya’ya düşerse ve birisi sizin için “mısmıl” derse sevinebilirsiniz çünkü bu kelime düzenli kelimesine karşılık geliyor. “Mısmısıl yapmışsın, eline sağlık!” denmişse, bunu çifte övgü olarak kabul edebilirsiniz.

7#

Trakyalıların kullandığı en güzel kelimelerden biri de “aret” olsa gerek. Bu güzel kelime can arkadaşın yerine kullanılıyor. Uzun süren dostluklar için kullanılan “ahiretlik” için ise Trakyalılar kısaca “aretlik” diyor.

 15,968 okunma

Derya Ülkar