SONBAHARIN HABERCİSİ SEBZELER
Kışın habercisi sonbahar, yeşilliklerin ve sebzelerin bolca yetiştiği bereketli bir mevsim. Uzmanlar da mevsimsel beslenmenin önemine sıkça vurgu yapıyor. Türk mutfağında yer bulan ve faydaları ile sağlığımızı korumaya katkı sunan sonbahar sebzelerini yazımızda listeledik.
Dolmalık biber ya da dolma biber adıyla da bildiğimiz ve her zaman lezzetiyle kalbimizi 12’den vurmayı başaran dolmalık yeşilbiberi ister kıymalı ister zeytinyağlı pişirebileceğiniz gibi turşusunu da kurabilirsiniz. İyi bir lif kaynağı olan dolmalık biberin içeriğinde C vitamini, K vitamini ve potasyum bulunuyor.
Tam bir vitamin deposu olan karalahana, ülkemizde özellikle Karadeniz kıyılarında bolca yetişiyor. Etli veya zeytinyağlı dolması yapıldığı gibi, mısır unu ile yapılan çorbası da oldukça lezzetli ve faydalı. Vücut direncini artırmaya yarayan karalahana, ayrıca cilde iyi geliyor, kemikleri güçlendiriyor, kan şekerini düşürüyor, kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçiyor. C vitamini ve lif bakımından zengin karalahana; A ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineralleri içeriyor.
Maydanozgiller familyasından olan kereviz, yüksek tansiyonu düşürmesi ve kolesterolü azaltması bakımından sıkça tüketmemiz gereken besinler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından zengin olan kereviz, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlıyor. Antioksidan görevi gören ve düşük kalorili bir besin olan kerevizde bol miktarda A, B, C ve K vitaminleri bulunuyor. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere çok sayıda mineral bulunan kerevizi salatalarda ve mezelerde çiğ; pilavda ve sulu yemeklerde pişmiş olarak tüketebilirsiniz.
En besleyici sebzelerden olan karnabahar; brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgiller familyasına ait bir besin. Düşük kalorili olması sebebiyle diyet listelerinde yer alan karnabahar, beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinde önemli bir işlevi olan “kolin” içerdiği için; demans türü hastalıkları önlemede etkili oluyor. C, K ve B6 vitamini, folik asit, magnezyum, kalsiyum, potasyum, manganez ve fosfor gibi insan sağlığına önemli etkileri olan vitamin ve mineraller barındıran karnabahar, sindirimi rahatlatan lif açısından da zengin bir sebze.
Turpgiller familyasının bir diğer üyesi brokoli, diyabet ile kalp ve sindirim sistemine ilişkin hastalıkların önüne geçilmesinde önemli işlevleri yerine getiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olan antioksidanlar bakımından çok zengin olan bu sebze, vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı oluyor. İster haşlayarak salatalarda ister fırında diğer sebzelerle birlikte pişirin ancak öğününüze muhakkak brokoli eklemeyi ihmal etmeyin çünkü içeriğindeki beta-karoten; mide, yemek borusu ve bağırsak kanserinin önlenmesine destek oluyor. Demir mineralinin bolca bulunduğu brokoli, vücudun pH seviyesini dengeleyerek cildin canlı ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. K ve C vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor açısından da oldukça zengin olan brokolinin bir tutamı günlük kalsiyum ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaya da yetiyor.
Antioksidanlar, lif ve C vitamini bakımından zengin olan Brüksel lahanası, bitki proteini bakımından sağlıklı bir besin. Düzenli tüketildiğinde hasarlı hücreleri onarmaya yarayan Brüksel lahanası, kan şekeri seviyesini de düzenliyor. Bağırsağımızdaki faydalı bakterileri de besleyen bu mucizevi sebzenin lif oranı da oldukça yüksek. Göz sağlığına iyi geliyor, demir emilimini destekliyor ve kolajen üretimine katkı sağlıyor. Bir fincan Brüksel lahanası; günlük C vitamini ihtiyacının %150’sinden fazlasını, K vitaminin de %250’den fazlasını karşılamaya yetiyor. Ayrıca vücudumuzda doğal olarak bulunan ve karaciğerlerin antioksidan mekanizmasının çalışmasında önemli rol oynayan alfa-lipoik asit içeren Brüksel lahanası bu sayede toksik maddelerin temizlenmesinde de önemli rol oynuyor.
2,033 okunma