Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24842
post-template-default,single,single-post,postid-24842,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

RENKLERİN HİSSETTİRDİKLERİ

Hiç merak ettiniz mi hemen hemen tüm fast food restoranlarının iç mekân rengi neden sarıdır. Mavi bir gökyüzüne ya da denize baktığımızda bizi rahatlatan his nedir? İnsan psikolojisine olan etkilerini araştırmaya yönelik yapılan çalışmaların ortaya koyduğu üzere renkler, hayatımızı duygusal olarak her alanda etkilemektedir. Renkler bizimle konuşur, farkında olmasak bile iç dünyamızı, kararlarımızı ve duygularımızı etkiler. Diğer yandan içinde bulunduğumuz ruh hali hangi renge yöneleceğimizi de etkilemektedir. Giydiğimiz kıyafetin, sürdüğümüz ojenin ya da yaşadığımız odanın rengini seçerken içinde bulunduğumuz ruh hali tüm bu süreçlerin sonucu olarak tercihimizi belirlemektedir. Renkler sıcak/soğuk tonlar olmak üzere ikiye ayrılır ve uyarılmamızdan dikkatimize, tercihlerimizden tüketimimize birçok düşünsel süreçte söz sahibi olmaktadır. Reklamcılar, grafik tasarımcıları, satış pazarlama gibi toplumun ortak karar alma süreçlerine etki eden sektörler renklerin etkisinden sıkça faydalanmaktadır. Hangi rengin psikolojimizi nasıl etkilediğini sizler için derledik.

1#

Retinanın ilk fark ettiği renk kırmızıdır. Alıcıları hızla uyaran bu renk metabolizmayı hızlandırır, kan basıncını yükseltir ve solunum hızını artırır. Tutku, öfke, heyecan gibi yoğun duygularla özdeşleştirilen kırmızı, aynı zamanda tehlikenin de sembolüdür. Canlandırıcı bir etkiye sahip olan kırmızı rengi, mekânlarda kullanıldığında bir zaman sonra gerginlik yapabileceğinden çok da tercih edilmez ancak iştah açan bir etkisi olduğundan özellikle yeme içme yerlerinde sıkça tercih edilir. Dikkat ettiyseniz telefona indirilen yeme-içme ile ilgili uygulamalar ve ünlü fast food markaları logo tasarımlarında kırmızıyı tercih etmektedir. Hem iştah açmak hem de hafızada yer etmesi açısından hızlı bir uyaran olan kırmızı, dikkat çekmek isteyen insanların aksesuar ve kıyafetlerinde seçtiği bir renktir. Okullarda ders konularının önemli bölümlerine dikkat çekmek için kırmızı renkli kalemler kullanılır.

2#

Kırmızının tam zıttı duyguları tetikleyen mavi huzur hissinin sembolüdür. Mavi renge maruz kalan kişinin kan akışı yavaşlar, göz bebeği küçülür, zihin daha işlevsel ve verimli bir hale gelir. Huzur verici olduğu kadar iştah kapatıcı özelliğinden dolayı yeme-içme mekânları çoğunlukla bu rengi tercih etmezken, diyetisyenler kilo vermek isteyen kişilere mavi tabaklarda yemek yemeyi ya da yemek salonlarının duvarlarının mavi renge boyanmasını tavsiye etmektedir. Mütevazılık, alçakgönüllülük ve dinginlik ile özdeşleştirilen mavinin lacivert tonu ise, ciddiyeti ve resmiyeti temsil etmektedir.

3#

Uyarıcı renklerden olan sarı rengi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Sarı tonu çok çekici bir renk olsa da özellikle çocuk odaları ve oyuncakları için sarı renk tavsiye edilmez. Aynı rengin farklı tonları duygularda da değişiklik gösterir. Limon sarısı fazla uyarıcı olduğu için dikkat dağıtıcı bir etkiye sebep olurken, pastel tonlarındaki bir sarı ise daha yaratıcı ve neşeli hisler uyandırır. Renklerin etkilerini gözlemlemek için yapılan beyin görüntüleme çalışmalarında, sarı rengin beynin sol lobunu tetiklediği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, sarı rengin analitik işlemler ve yaratıcılık gerektiren konularda zihni besleyici bir işlevi olduğunu belirtirken, hafızamıza kazınması için kullandığımız minik not kâğıtlarının neden sarı renkte olduğunu açıklamış oluyor.

4#

Ahenk, empati, uyum ve güven rengi olan yeşil, baharı sembolize etmesinden dolayı değişimden çekinmeyen insanları tasvir etmektedir. Huzurun rengi de olan yeşil, güven verici bir renk olduğu için özellikle finans ile ilgilenen kurumlar bu rengi tercih etmektedir. Çalışan sayısının fazla olduğu işyerlerinde çalışanların arasında gerginlik çıkmaması ve daha sakin bir çalışma ortamı oluşturmak için duvarlar çoğunlukla yeşile boyanmaktadır. Yaratıcılığı tetikler, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda mide rahatsızlıkları üzerinde de pozitif etkileri gözlemlenmiştir.

5#

Tarihte soyluların, asillerin ve zenginlerin en çok kullandığı renk mordur. Lüksün ve ihtişamın rengi olan mor tıpkı kırmızı gibi tutkuyu da temsil etmektedir. Verimliliği artıran mor, hayal gücünü besler ve özellikle kreatif işlerle uğraşan insanların en çok tercih ettiği renklerden biri olarak karşımıza çıkar. Bunca olumlu özelliklerinin yanı sıra bazı tonları stres hormonunun daha fazla salgılanmasına neden olabilmektedir. Sembolik olarak mor sonsuzluğu temsil etmektedir.

6#

Asil bir renk olarak tanımlanan siyah, değişime direnmenin rengidir. Otoriteyi ve gizemi temsil eden siyahın çok fazla kullanılması karamsarlığa ve depresif bir ruh haline yol açabilmektedir. Bunun tam zıttı olarak depresif ruh hali de siyah renginin kullanılmasına sebep olabilmektedir. Tüm toplumlarda yas tutmayı temsil eden siyah renginin bu özelliği hissettirdiği bilinmezlik ve gizem duygusundan kaynaklanmaktadır. Siyahın konsantrasyon sağlamada önemli bir yeri vardır. Bu sebeple Einstein’ın siyah perdeli karanlık bir odada çalışmayı tercih ettiği söylenmektedir. Gizemin, özgüvenin, asaletin ve cesaretin rengi olarak tanımlanan siyah, renk spektrumunda beyazın tam zıttı renktir.

7#

Siyahın zıttı olan beyaz farklı kültürlerde farklı anlamları ifade etmektedir. Batı kültüründe ve ülkemizde masumiyetin sembolü olurken, Asya ülkelerinde hüznün rengi olarak karşımıza çıkıyor. Beyaz güvenin, dürüstlüğün, temizliğin ve adaletin simgesidir. Düşünce gücünü ve güven duygusunu arttıran beyaz bu özelliğinden dolayı özellikle hastanelerde ve sağlık çalışanların üniformasında kullanılmaktadır. Beyaz rengi kullanan kişilerin güvenilir olduğu düşünülmektedir.

 4,124 okunma

Derya Ülkar